RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kan koste deg en halv million å bli syk i utlandet


Hjemsendelse i ambulansefly kan fort bli en dyr affære om du ikke har forsikring i orden. I år har nordmenn blitt hentet hjem i ambulansefly fra blant annet USA og Thailand. «Medjet» (bildet) er ett av flere selskaper som luftfartsambulansetjenester (illustrasjonsbilde).
Hjemsendelse i ambulansefly kan fort bli en dyr affære om du ikke har forsikring i orden. I år har nordmenn blitt hentet hjem i ambulansefly fra blant annet USA og Thailand. «Medjet» (bildet) er ett av flere selskaper som luftfartsambulansetjenester (illustrasjonsbilde). Foto: MedjetAssist/Wikimedia Commons
Sist oppdatert:
Forsikringsselskaper bruker millioner på å hente hjem syke nordmenn.

I forrige uke skrev Nettavisen at det var rekordhøye utbetalinger for skader blant ferierende nordmenn i utlandet i første halvår i 2015. For første gang måtte forsikringsselskapene utbetale én milliard kroner i erstatning, viser tall fra Finans Norge.

Én av årsakene er at stadig flere nordmenn reiser til utlandet. Ambulansefly utgjør en ikke ubetydelig utgiftspost for forsikringsselskapene.

Europeiske Reiseforsikring sier det har vært en økning i bruken av ambulansefly ved transporter fra utlandet til Norge de siste årene.

- Det skyldes at det er svært vanskelig å benytte båre på rutefly i Norge, samtidig som flere utenlandske flyselskaper sier nei til bruk av båre om bord i fly, sier assisterende informasjonsdirektør i IF Skadeforsikring og Europeiske Reiseforsikring, Emma Elisabeth Vennesland, til Nettavisen.

Store konsekvenser
Skulle du være så uheldig å bli alvorlig syk i utlandet, og du ikke har reiseforsikring i orden, kan det fort koste deg mange hundre tusen kroner å bli sendt hjem til Norge i ambulansefly. I tillegg kan du risikere å måtte betale enorme summer for sykehusbehandlingen du eventuelt mottar i forkant av hjemsendelsen.

«Å reise utenfor Norge uten reiseforsikring kan få store konsekvenser for deg eller din familie. Skulle du trenge sykehusbehandling og hjemtransport med ambulansefly fra utlandet, kan utgiftene bli svært høye. Det kan faktisk koste deg en million!» skriver Utenriksdepartementet på Landsider.no.

Vennesland sier at snittprisen på ambulansefly fra Spania og Thailand ligger på henholdsvis 110.000 og 200.000 kroner, mens et ambulansefly fra Beijing kan koste over 600.000 kroner.

50 nordmenn i ambulansefly i 2015
Ved utgangen av juli 2015 har Europeiske Reiseforsikring hentet hjem 50 alvorlig syke nordmenn med ambulansefly fra utlandet. I 2014 hadde selskapet 102 tilfeller hvor de måtte hente hjem syke nordmenn fra utlandet.

- Dette er ofte på steder hvor det er dårlig kvalitet på helsetilbydere, slik at pasienten ikke kan behandles der. Hvis pasienten da er i en ustabil fase, og ikke kan arrangeres som vanlig passasjer på fly eller båre på fly, må ambulansefly benyttes, sier sykepleier ved Europeiske Reiseforsikring, Mari Holmslien, til Nettavisen.

Emma-Elisabeth Vennesland.

Født for tidlig
Ambulansetransportene i 2015 har blant annet vært fra populære feriemål som Thailand, Spania, Kypros, Tyrkia, Hellas og USA.

- Et ferskt eksempel er en baby som ble født for tidlig, og som ble fraktet med ambulansefly fra Sør-Frankrike i kuvøse og ekstra oksygen til sykehus i Norge. Babyen veide 1200 gram. Hjemreisen gikk bra, og det går bra med barnet i ettertid. Kostnaden for ambulansefly var 300.000 kroner, sier Vennesland.

En halv million fra Syden
Selv en hjemsendelse i ambulansefly fra Syden kan koste opp mot en halv million kroner. I fjor ble en norsk kvinne sendt hjem fra Kreta i ambulansefly etter et lårbeinsbrudd. Dette kostet forsikringsselskapet 422.393 kroner. Et annet eksempel fra i fjor, er en norsk kvinne som ble sendt hjem med ambulansefly etter å ha pådratt seg et lårbeinsbrudd i en fallulykke fra andre etasje på Kos i Hellas. Prislappen endte på 339.617 kroner.

Et tredje eksempel fra fjoråret, er en norsk mann som måtte transporteres hjem i ambulansefly fra Sunny Beach i Bulgaria etter brudd i hofte og legg. Ambulanseflyet kostet 239.846 kroner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere