RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kan kreve innsyn i legejournalen din

Foto: Darren Baker (Crestock)
Forsikringsselskapene kan nekte deg forsikring ut fra hva du snakker med legen din om.

Forsikringsselskapene kan kreve å få innsyn i opplysninger du har gitt legen din, før de for eksempel gir deg yrkes- eller livsforsikring.

Opplysningene legen sitter på, kan også få betydning for hvor høy forsikringspremie man må betale. Dette reagerer Legeforeningen på.

- Konsekvenser kan være at pasienter blir forsiktige med å dele informasjon med legen, eller at de lar være å gå til legen, sier leder for Legeforeningens avdeling for jus og arbeidsliv, Anne Kjersti Beftring, til Dagbladet.

Forsikringsselskapene må ha pasientens samtykke for å hente ut slik informasjon, men Beftring mener den enkelte ikke har reelle valgmuligheter i denne situasjonen. Det mener også tidligere leder ved Norsk forening for allmennmedisin, fastlege Gisle Roksund. Han sier det særlig er i forbindelse med forsikringsutbetalinger, at forsikringsselskapene krever utskrift av journal.

- Da kan sensitive opplysninger spres, selv om de ikke har noe med verken fram, tidig helse eller arbeidsevne å gjøre, og selskapet kan komme til å henge seg opp i forhold som egentlig er et avsluttet kapittel.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere