RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kan man si til barn at de er for tjukke?

(Thinkstock)
Sist oppdatert:
Foreldre med overvektige barn vet ikke hvordan de skal angripe fedmeproblemet.

(SIDE2): - Å nekte et barn å spise is eller lignende, gjør det bare enda mer attråverdig for barnet. Mat er en ting de gjør opprør over. Det er vanskelig for foreldre å balansere overvekt og det å si nei, sier psykolog Deanne Jade ved Nasjonalt senter for spiseforstyrrelser, til dailymail.co.uk.

Hun sier det særlig er vanskelig for foreldre å nekte barnet sitt godsaker, dersom andre søsken eller venner får det.

I England lider et av tre barn av fedme eller sykelig overvektig, og innen 2050 regner man med det kommer til å gjelde to av tre barn. Og foreldres taushet rundt barnets fedme, er med på å sementere tabuet.

Også stadig flere norske barn blir overvektige. De siste tallene fra Folkehelseinstituttet viser at blant 3.-klassinger er 19 prosent av jentene definert som overvektige og 12 prosent av guttene.

Dårlige foreldre?
Alt tyder på at vekta kommer til å øke hos stadig flere i nær fremtid.

- Overvekt hos barn er spesielt urovekkende fordi det er et symptom på at kroppen ikke fungerer som den skal og at utviklingen mot livsstilssykdommer allerede har startet. Det betyr at færre av leveårene vil være friske leveår. Dette innebærer redusert livskvalitet for den enkelte og økte kostnader for helsevesenet, har ernæringsfysiolog Lindseth tidligere fortalt Side2.

For foreldre er det ofte vanskelig å forholde seg til - man vil ikke gjøre det verre for ungen som allerede føler seg tjukk, men heller ikke at det skal bli et større problem. Mange velger å fornekte at det er et problem, og løsningen er heller ikke ens for alle.

- Det er ikke noe enkelt svar på det. Overvektig hos barn er ikke bare forårsaket av foreldre som gir dem søppelmat. Noen barn har større vanskelighet er med å kontrollere vekta. Mange har emosjonelle problemer som utløser problemet. Likevel, foreldre til fete barn ender ofte opp med å føle seg som dårlige foreldre. De vet at folk kikker og tenker «hvorfor slanker du ikke ungen din?», sier Jade.

Balansegangen er heller ikke lett for foreldre, som bekymrer seg for at barnet skal utvikle bulimi eller anoreksi i stedet. I England bekymrer over 40 prosent av barn under ti år seg for å være for tjukke, mens en fjerdedel har slanket seg i løpet av det siste året.

Ikke dømme
Er man først blitt overvektig som svært liten, er det få som tar av seg senere i barndommen. 60 prosent av de som er for fete i alderen to til fire år, fremdeles er det når de er 12 år. Sju av ti overvektige 11-åringer er det også som unge voksne.

Å få overvektige unge til å gå ned i vekt, har ikke bare en løsning.

- Det er noen overvektige som er fornøyde med utseende sitt, andre føler seg tjukke uten å være det. Og så er det de som mobbes, uten å fortelle det til noen.

Enkelte velger å følge programmer eller gå på ukentlige slankemøter for å komme ned i vekt. Der lærer barna og de voksne om kosthold. Men like viktig er altså å støtte foreldrene i at de må være tøffe med barna, og sette grenser.

- Det er tøft. Du må regne med å bli upopulær. Nøkkelen er å være støttende, ikke dømmende.

Mer fra Side2? Sjekk forsiden her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere