RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kan man ta vaksinen om man er allergisk mot kylling?

Foto: Hommedal, Marit (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Folkehelseinstituttets lege svarte på lesernes spørsmål om svineinfluensaen.

Det var en av de mange Nettavisen-lesere som onsdag sendte inn spørsmål til Folkehelseinstituttets lege Siri Helene Hauge, under nettreffet onsdag, som lurte på kyllingspørsmålet - trolig ut fra advarslene om at de som har eggallergi ikke skal ta Pandemrix-vaksinen.

- Ja, det kan man. Det er bare dem som er veldig allergisk mot egg og har 100 % eggefri kost som ikke skal ta vaksinen, svarte Hauge.

Mange spørsmål
Nettavisens lesere sendte inn spørsmål knyttet til svineinfluensaen og massevaksinasjonen som har startet rundt om i landet. Alt fra om man er immun etter å ha hatt tidligere influensavarianter, til hvor lenge man må holde seg unna andre mennesker for å unngå å smitte videre.

- Hvor lang tid tar det fra man er vaksinert fram til man er fullt beskyttet? var et av spørsmålene som gikk igjen i nettreffet.

- Beskyttelsen kommer gradvis etter at vaksinen er satt. Vi vet med sikkerhet at beskyttelsen er god etter tre uker, men sannsynligvis er den også like god etter en til to uker, er Hauges svar.

Alle spørsmålene og svarene kan du lese nederst i saken!

- Hei. Har nå vært inne i sju dager med influensa. Men vet jo ikke om dette er svineinfluensa. To dager med 38 i feber. Kraftig hodepine. Verk i musklene og vondt i halsen. Føler meg bra nå, men klør i halsen og hoster enda. Er jeg klar for å gå ut blant andre nå??

- Dersom du har holdt sengen i sju dager etter at symptomene startet, er det minimal risiko for at du nå skal smitte andre. Du kan derfor bevege deg ut igjen, forutsatt at du føler at kroppen er klar for det.

Les: - Unødvendig å gå med munnbind på gaten

Flere doser?
En bekymret mor med en sønn med astma, lurer på om det er nødvendig at gutten får vaksinen flere ganger.

- Vi antar at det bare er barn under 10 år og folk med lav motstandskraft mot infeksjoner som skal ha to doser av vaksinen. Resten trenger bare en dose. Dersom sønnen din ikke har andre sykdommer som gjør at han har nedsatt infeksjonsforsvar holder det med en dose, svarer Hauge.

Tamiflu for hvem?
Torsdag denne uken er det mulig å få Tamiflu på apoteket, uten å gå via lege for resept. Tamiflu har vist seg blant annet å mildne symptomer ved svineinfluensa. Flere har spørsmål knyttet til nettopp dette.

Les: Fritt fram for Tamiflu

- Hei, hvis man har fått vaksinen og likevel blir syk av influensaen, kan man få en mildere influensa? Vår datter på 6 år fikk vaksinen forrige onsdag, i dag har hun feber på litt over 38 og veldig dårlig allmenntilstand. Kan det være influensa? Kan man gi Tamiflu selv om hun har fått vaksinen?

- Man har en viss risiko for å få influensa i dagene etter vaksinen, siden beskyttelsen ikke er på topp ennå. Det kan også være andre virus som sirkulerer som gir symptomene. Tamiflu kan også gis etter vaksinen er satt, er svaret fra Folkehelseinstituttets lege.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere