RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: RUNE JOHANSEN (Bergensavisen AS)

Kan miste jobb på grunn av regjeringen

- Det blir veldig dumt.

Det sier Omar Mustafa til BA. Siden 2007 har han jobbet på Nordnes verksteder, en vekstbedrift som blant annet sysselsetter utviklingshemmede. Mustafa trives svært godt i jobben sin, hvor han pakker frukt og jobber i tekstilavdelingen.

- Jeg liker jobben min godt, og jeg er glad for at jeg har den, sier Mustafa.

Ulike behov
Dersom regjeringens forslag om å kutte ut gratis frukt i ungdomsskolen blir gjennomført, mister Nordnes verksteder et stort oppdrag. De pakker og leverer frukt til en rekke skoler i Bergen, Sotra og Askøy for om lag 700 000 kroner i året. I underkant av halvparten av arbeidet forsvinner dersom ordningen med gratis skolefrukt blir tatt bort.

- Det er dramatisk for oss. Det betyr at vi mister arbeidsoppgavene til halvparten av dem som jobber med frukt. Dette er et flott arbeid for mange ulike mennesker med forskjellige behov, et arbeid vi har gjort i snart ti år, sier daglig leder ved Nordnes verksteder, Ralph von Minden.

Midt i blinken
Han forsikrer at ingen av de ansatte mister jobben som følge av at oppdraget forsvinner. De ansatte er i utgangspunktet uføretrygdet.

- Ingen mister jobben, men utfordringen blir å finne nye, gode nok arbeidsoppgaver. Vi er ikke like omstillingsdyktige som andre bedrifter, sier von Minden.

Jobben med å pakke og levere frukt, beskriver von Minden som midt i blinken for hans arbeidsstokk.

- Den er svært variert og passer for de fleste. Både de som kan telle og de som ikke kan telle. Dessuten er den svært inkluderende, og vi får treffe en masse skoleelever hver eneste dag, sier von Minden.

Glad for jobben
Daniella Herland har jobbet med frukten på Nordnes i fem år.

- Jeg er veldig glad for at jeg har en jobb å gå til hver dag. Jeg vil gjerne jobbe, sier hun.

Foruten å pakke frukt, som hun gjorde da BA var på besøk, jobber hun på Bama én dag i uken og er sidemann én dag i uken.

- Det blir vanskelig for meg å gjøre noe annet, for denne jobben er godt tilrettelagt for synet mitt, og jeg liker det veldig godt, sier Herland.

- Skrekkscenarioet er at hele fruktordningen forsvinner på sikt, sier von Minden.

Pengene forsvinner
Og skolebyråd Harald Hove er klar på at skolefruktpengene forsvinner.

- Regjeringen har bestemt at midlene til gratis skolefrukt blir omprioritert til etter- og videreutdanning. For Bergen dreier det seg om rundt syv millioner kroner. Vi kan erstatte dem med kommunale midler for å videreføre ordningen, men det kommer vi ikke til å gjøre, sier Harald Hove.

- Synd
At Nordnes verksteder nå mister et viktig oppdrag, synes Hove er synd.

- Jeg har full forståelse for at det er krevende for dem. Men når de statlige midlene opphører, så opphører også arbeidet. Det er selvsagt synd for en sånn type bedrift at de mister oppdrag.

Kommunens måte å konkurranseutsette oppdraget i utgangspunktet gjorde at vekstbedrifter som Nordnes verksteder kunne delta og også vinne.

- Dette er baksiden av konkurranseutsettingen. Men jeg synes jo det er positivt at de kunne delta i utgangspunktet, og det er en praksis kommunen har, sier Harald Hove.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere