RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kan nettet erstatte bokhandlerne?

SHOPPER LITTERATUR PÅ NETT: Ja, netthandelen øker også på bokslaget.
SHOPPER LITTERATUR PÅ NETT: Ja, netthandelen øker også på bokslaget. (Schutterstock)
Vi handler gjerne bøker på Internett.

(SIDE2): Hele 15 prosent av de som i fjor kjøpte bøker gjorde det på en norsk nettbokhandel, viser bokundersøkelsen Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen la frem denne uken. Og det er særlig norske internettbokhandler styrker sin posisjon. I undersøkelsen oppgir åtte prosent av de spurte at de handlet litteratur på utenlandske nettsteder.

Nesten likt
Kvinner leser dobbelt så mye som menn, og de velger seg gjerne krim som sjanger, men undersøkelsen viser at forskjellene på kjøp av bok på nettet er betydelig reduserte de siste årene. Kvinnene har nesten tatt igjen menn på den fronten.

Les mer:Kvinner velger krim

Undersøkelsen viser at det i 2003 var dobbelt så mange menn som kvinner kjøpte bøker på nettet (13 prosent kvinner og 27 prosent menn). I årets undersøkelse er det 36 prosent kvinner og 40 prosent menn som oppgir at de har kjøpt bøker via internett.

Terskelen for å kjøpe billigbøker er blitt lavere, og det bidrar til at salget øker både på nettet og i bokhandel, mener redaktør i Bokhandlerforeningen, Randi S. Øgrey.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Dagligvare øker
I Norge er det én bokhandel per 7000 innbyggere, noe som betyr at tettheten når det gjelder bokshoppingen er stor over hele landet. Til sammenligning kjøper våre svenske naboer dobbelt så mange bøker via nettet, men de har også færre bokhandlere.

Stadig flere oppgir også at de har kjøpt en eller flere bøker i dagligvare og/eller varehus, 14 prosent i 2008, mot 6 prosent i 2000, og i kiosker; 17 prosent i 2008, mot 9 prosent i 2000.

Det er en viss nedgang i kjøp av bøker via bokklubb, seks prosent færre kjøpte bøker via bokklubb nå mot 30 prosent for fem år siden.

Status
Bøker er og blir status her i landet, og redaktør i Forleggerforeningen, Per Christian Opsahl, sier det er viktig for mange å vise at man har kulturell kapital i hjemmet.

- Det er jo delt på sosial tilnærming og alder, det er vel ikke alle ungdommer som synes det er status med bøker. Men når en kommer litt opp mot 30-årene da øker det. Så boka holder stand, sier Opsahl.

(Foreningene har foretatt tilsvarende undersøkelser helt siden 1977, forrige undersøkelse fant sted i 2006. Lesing og kjøp av skolebøker er ikke med i undersøkelsen. Undersøkelsen er gjennomført av Synovate (tidligere MMI) i februar 2008. Det er gjennomført 1.000 stk. telefonintervju med et representativt utvalg av befolkningen over 15 år).

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere