Gå til sidens hovedinnhold

- Kan overraske alle ved å trekke seg før landsmøtet

HTML EMBED

FAGBOKFORLAGET (Nettavisen): Onsdag formiddag lanseres den uautoriserte biografien om Sps nestleder og olje- og energiminister Ola Borten Moe.

Boka, som er skrevet av debattredaktør i VG Elisabeth Skarsbø Moen (42), gir et lite flatterende bilde av barnebarnet til Per Borten. Han beskrives som egenrådig og maktsyk - og forholdet til Sp-leder Liv Signe Navarsete beskrives som «iskaldt».

- Maktkampen mellom Liv Signe Navarserte og Ola Borten Moe er intens og preget av sterke følelser og mistenksomhet, skriver Skarsbø Moen.

- De har absolutt ingen tillit til hverandre. Innimellom klarer de å holde en profesjonell dialog og ha respekt for hverandres roller, men kommunikasjonen dem imellom kan også være preget av rene trusler, skriver hun.

VG-redaktøren sammenligner stridighetene med maktkampen i Arbeiderpartiet mellom Jens Stoltenberg og Thorbjørn Jagland på slutten av 90-tallet.

- Men heller ikke den var preget av så sterke ord og utspill som den mellom Moe og Navarsete, står det i boka.

- Det er hans metode
Skarsbø Moen hevder dessuten at Borten Moe alltid kommer til makt ved å utfordre andre.

- Ola Borten har alltid kommet til makt ved å utfordre andre. Det er hans metode.

Hun skriver også at personer som har analysert Sp-nestlederen på lengre avstand, mente han oppførte seg som den egenrådige Ola Evenstad i Hans Aanruds fortelling «En Odelsbonde».

- Ola er i likhet med odelsbonden på Evenstad eldst, gutt og sønn av en storbonde. «Ola ønsker å lede et annet parti enn det Senterpartiet vi har i dag», sa en kilde til meg vinteren 2012. Tenkte Ola Borten Moe på samme måte som Ola Evenstad, at enten fikk det være på hans måte - eller så kunne det være det samme med hele partiet? skriver hun, og slår fast:

- En slik tilnærming til politikk er uansett en dødslinje. Den som ønsker å endre et partis politikk, må gjøre forarbeidet.

- Frykt for at han trekker seg
Hun gir i boken mange karakteristikker av Borten Moe.

- Han tøyer grenser til det ytterste for å få viljen sin, om det gjelder kjøpt av jordeiendom eller oljeboring i Lofoten. Det er den viktigste egenskapen en politikere kan ha. Den andre er utholdenhet. Kanskje han ikke er utholdende nok til å bli partileder i Senterpartiet. Eller kanskje synes han ikke all striden er verdt innsatsen, står det i boka.

Skarsbø Moen skriver også at da boka gikk i trykken, var det uro i Moe-fløyen for at han kunne komme til å overraske alle ved å trekke seg fra nestledervervet før landsmøtet i Senterpartiet, som er til helgen.

Borten Moe beskrives også som en moderne Sp-politiker, fordi han ønsker å sørge før færre og større gårdsbruk, er tilhenger av store regioner i distriktene i stedet for mange små fylker og kommuner og fordi han snakker om norsk kultur i møte med et flerkulturelt samfunn.

- Sto foran meg uten trusa
Borten Moe skulle i utgangspunktet bidra til boka, men kuttet all kontakt med Skarsbø Moen da han ble klar over at hun ville omtale et nachspiel med hans politiske rådgiver Ivar Vigdenes og forfatteren.

- Ola Borten Moe ville ikke at jeg skulle fortelle denne historia. Da han skjønte at det var det jeg kom til å gjøre, kutta han all kontakt med meg. Boka er derfor skrevet uten hans medvirkning, og han har også takket nei til å bli forelagt de viktigste delene av boka og benytte seg av den tilsvarsretten han har, skriver hun.

Nachspielet hun omtaler, skal ha funnet sted i pendlerleiligheten til Vigdenes etter en bytur. Ifølge Skarsbø Moen skal Vigdenes ha spurt om de skulle sette på badstuen, noe de skal ha gjort ved å sette på tørketrommelen og dusjen på badet.

- Det er slike ting mine meste kreative kompiser hjemme i Fræna kunne ha funnet på. Men dette var ikke mine kompiser. Det var Norges olje- og energiminister, og akkurat nå sto han foran meg uten Borten-familiens adelsmerke trusa, skriver hun.

- Det sier så mye om han
- Hvorfor valgte du å ta med badstuhistorien, på bekostning av at han ikke ville bidra til boka?

- Jeg synes at dette var så viktig å ta med, for det sier så mye om han, sier Skarsbø Moen til Nettavisen.

- Svekker det boka at han ikke har medvirket?

- Han har jo i høyeste grad medvirket, men jeg har full forståelse for at han ikke ville godkjenne boka, på samme måte som han ikke godkjenner artiklene jeg skriver i VG, sier hun.

Onsdag deltar Borten Moe i stortingets muntlige spørretime, og han har så langt ikke kommentert de mange påstandene.

- Jeg har ikke lest den, for det er en uautorisert bok som jeg ikke har bidratt til. Boken legges først fram om to timer, og det er umulig å kommentere et produkt jeg ikke har lest, sa Borten Moe til NRK onsdag morgen.

Borten Moe sa at han hadde et godt og avklart forhold til Navarsete, og at de utfyller hverandre på en god måte.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken