RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kan redde tusenvis fra tykktarmskreft

Foto: Borgen, Ørn E. (SCANPIX)
Forskere ved Rikshospitalet jobber med en enkel test som kan oppdage en av de vanlige kreftformene tidlig.

(SIDE2:) Tykktarms- og endetarmskreft er Norges nest vanlige kreftsykdom. Den rammer tusener hvert år, men 90 prosent overlever den som regel, om det ikke er spredning eller om den oppdages tidlig.

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

Den siste delen er imidlertid ikke like enkel her hjemme. Tykktarmskreft kan utvikle seg over mange år, og symptomene er ofte diffuse. Når den oppdages, er det ofte i et sent stadium, og for mange kan det være for sent.

Norge har heller ikke, som flere andre land, tilbud til menn og kvinner over 60 år om fast koloskopi en gang i året. Undersøkelsen kan avsløre om man har polypper som kan utvikle seg til ondartede kreftsvulster. Vi har heller ikke tilbud om andre tester, skriver Aftenposten.

Forsker Guro Elisabeth Lind ved Rikshospitalet forsker nå på en enkel test som kan tas en gang i året og som kan avsløre dannelse av svulster veldig tidlig før de er noen fare, skriver Aftenposten.

Ifølge Aftenposten, som siterer forskermagasinet Apollon, har forskerne funnet spesifikke tegn i cellenes arvemateriale. De håper at disse markørene i fremtiden lett kan avsløre om man har et forstadium til kreft.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere