Gå til sidens hovedinnhold

Kan roboten ta jobben din?

Ny rapport fastslår at roboter vil ta en av tre jobber innen 20 år. - Vi har kommet til et punkt der roboter vil begynne å forandre alt vi gjør, sier ekspert.

Roboter er på full fart inn i arbeidslivet. Denne rapporten fra det finske Näringslivets forskningsinstitutt (ETLA) konkluderer med at om 20 år vil hver tredje arbeidsplass være erstattet med en robot.

Blant selskapene i førersetet er Google som har kjøpt seks robotics selskaper det siste året, og som etterhvert vil bruke teknologien fra disse ulike selskapene til å produsere funksjonelle roboter.

Et av selskapene er Boston Dynamics som har laget robotdyret «wildcat» ment for militært bruk. Du kan se en demo av katten i videovindu nedenfor.

Akkurat hvilken vei Googles divisjon X vil gå med sine robotkjøp er usikkert, og foreløpig veldig hysj hysj.

- Jeg tror vi har kommet til et punkt der roboter vil forandre alt vi gjør og vet, sier Ben Way til mailonline. Han er forfatter av boken Jobocalypse som handler om robotenes fremvekst.

Way sier at alle fra sjåfører til servitører og bartendere risikerer å miste jobbene sine til roboter.

- De vil forandre måten vi jobber på. Åtte til fire jobben fem dager i uka vil forsvinne, sier han.

Utviklingen av roboter er ennå i startfasen, men allerede nå har de startet å ta over arbeidet.

HTML EMBED

Wall-Ye
Mange norske barn har sett filmen Wall-E som handler om en enslig robot på jorda etter at menneskene har dratt.

I Burgund i Frankrike jobber «broren» Wall-Ye med å ta vare på vintrærne til oppfinneren Christophe Millot. Wall-Ye lagrer data om hver enkelt vinter og gir hvert tre den oppfølging det trenger. Wall-Ye kan klippe treet, fjerne dårlige bær og måle helsen til hvert enkelt tre. Wall-Ye skal snart lære seg å høste druene også.

HTML EMBED

Roboter som hjelper bønder å høste inn avlingen er en voksende industri. I denne artikkelen har vi valgt å vise fram en robot som plukker jordbær. Roboten passer på at den bare plukker røde bær. De umodne skal den la bli hendende, selv om du på videoen under kan se at den bommer på fargen i visse tilfeller.

HTML EMBED

Mange nordmenn har allerede en robotstøvsuger i stua. Flere kommuner har gått til innkjøp av vaskerobot til å vaske over flatene i idrettshaller.

– Vi har døpt han til Robert, og han er vår beste venn, sa renholder Margaretha Jonsson til norske Renholdsnytt allerede i 2012. Siden da har andre «Roberter» tatt jobb i norske kommuner.

Massiv robotsatsing i Asia
Japan har startet omfattende forskning og utvikling på roboter som kan hjelpe eldre mennesker. Dette for å møte eldrebølgen vel vitende om at arbeidskraft vil bli mangelvare.

ROBOT PÅ JOBB: Her er en av roboten som i nær fremtid kan bli de eldres venn på sykehjemmene og også i hjemmet.
ROBOT PÅ JOBB: Her er en av roboten som i nær fremtid kan bli de eldres venn på sykehjemmene og også i hjemmet.

Robotene skal blant annet kunne utføre tjenester for eldre og pleietrengende, hjelpe mennesker med for eksempel tunge løft. Arbeidet skal de utføre på en vennlig måte slik at de eldre kan trives med dem. Du kan se et videoinnslag om satsingen her og under.

HTML EMBED

Høflighet er roboten Kirobos hovedoppgave. Toyota har utviklet den til å holde astronauter med selskap i rommet. Kirobo er laget for å kunne svare ordentlig på hverdagslige spørsmål og på den måten holde en konversasjon.

HTML EMBED

Den franske roboten NAO har vist seg å fungere spesielt godt i undervisning av barn med autisme. selskapet Aldebaran Robotics har laget en robot som kan støtte lærere i undervisningen. Roboten har lært studenter om robotutvikling, men den har også vist seg å fungere spesielt godt til å lære barn med autisme. Du kan se et tv-innslag om ANO og barn med autisme her.

HTML EMBED

Robotrestaurant
I 2013 åpnet den første robotrestauranten i Kina. Her lager roboter maten og serverer den til kundene. Robotene kommuniserer med kundene, og utenfor restauranten står en robot som bare har som oppgave å ønske gjestene velkommen og vise dem til bordene. Du kan se et innslag om restauranten her.

robot169
robot169

I fastfoodens hjemland USA har de utviklet droner til å fly ut pizza til kundene. Du kan sjekke denne videoen.

HTML EMBED

Foreløpig er Domino's drone fjernstyrt av et menneske, men transport uten mennesker som sjåfører er ikke langt unna. Google-bilene er velkjente og velprøvde og skal være like sikre på veien som biler med gode sjåfører. I videoen under kan du se synssvake Steve Mahan ta en kjøretur han tidligere aldri hadde drømt om.

HTML EMBED

Regulere intelligensen
Professor Lord Martin Rees ved universitetet i Cambridge sier at man bør begrense intelligensen til roboter og hindre dem i å gjøre mer komplekse jobber.

- Jeg tror vi bør forsikre oss om at roboter ikke blir noe mer enn «idioter» uten muligheten til å bli smartere enn oss, selv om de vil være langt flinkere enn oss til å kalkulere og prosessere informasjon, sier han til mailonline.

Reklame

Her får du oversikt over alle salgene