Gå til sidens hovedinnhold

- Kan slå ut hele det nasjonale strømnettet

EMP-våpen kan paralysere infrastruktur på en kontinental skala.

Britiske forsvarsmyndigheter deltar på en konferanse i London denne uken hvor de har fokus på potensielle trusler mot Storbritannia.

Et hovedfokus er å bygge opp forsvarsmekanismer mot såkalte EMP-våpen (elektromagnetiske pulser).

Elektromagnetisk puls
EMP er kort fortalt en atomlanding som sprenges i atmosfæren og som utløser en elektromagnetisk puls. Den elektromagnetiske pulsen kan slå ut all elektrisk kommunikasjon og elektrisk kraft innenfor et gitt nedslagsfelt.

- Dette er snakk om en kraftig elektromagnetisk puls som kan slå ut alt som går på radiobølger innenfor et gitt område, blant annet mobiltelefon, TV, deler av Internett og kanskje strømanlegget, sier militæranalytiker ved Senter for Internasjonal Strategisk Analyse (SISA), Harald Håvoll, til Nettavisen.

Sårbare for EMP
Storbritannias forsvarsminister Phillip Hammond vil på konferansen understreke at det britiske forsvaret stadig blir mer avhengig av elektroniske nettverk, som igjen er sårbare for EMP, skriver The Telegraph.

Frykten er at en kjernefysisk eksplosjon i atmosfæren over Storbritannia vil utløse en elektromagnetisk puls som kan paralysere hele den britiske infrastrukturen.

- Vil Norge være utsatt dersom Storbritannia blir rammet av et EMP-angrep, Håvoll?

- Det er for teknisk for meg å si, men jeg vil anta at en ladning over Storbritannia også vil få effekter for store deler av Europa. Jeg vil anta at effekten ikke er veldig lokal, sier SISA-forskeren.

Advart mot EMP-angrep
Den britiske forsvarskomiteen i Underhuset har allerede advart mot EMP-angrep, og sier at regjeringen ikke tar trusselen på alvor. Komiteen offentliggjorde en rapport i februar måned hvor de advarte om at et atomvåpen som ble detonert i atmosfæren, kunne generere en EMP kraftig nok til å slå ut britiske satellitter, radarer og hele det nasjonale strømnettet.

Militærinstallasjoner, transportsystemer, vann- og strømforsyninger ville også ha blitt rammet i et slikt angrep, ifølge komiteen.

- Til tross for denne risikoen så ser regjeringen ut til å være lite villig til å ta denne trusselen på alvor, slo rapporten fast.

Kontinental skala
Det er amerikanske Electric Infrastructure and Security Council (EIS) som arranger konferansen i London. EIS-direktør og Barak Obamas rådgiver på området, Avi Schnurr, sier at EMP er en reell fare som stadig blir større.

- Basert på rapporter fra det britiske parlament, den amerikanske kongressen, NASA, og det amerikanske energidepartementet samt flere andre byråer, så har infrastrukturen som våre liv og vår økonomi er så avhengig av, blitt så skjør at et fiendtlig EMP-angrep eller en alvorlig solstorm vil kunne ødelegge eller tilintetgjøre den på en kontinental skala. Og strøm- og vannforsyninger, transport og kommunikasjon vil kunne bryte sammen i måneder og til og med år, sier Schnurr til The Telegraph.

Ekstrem høy terskel
Håvoll understreker at det er en ekstrem høy terskel for å bruke atomvåpen, selv om hensikten er å ramme infrastrukturen, og ikke mennesker.

- Det å bruke en atomladning har en høy terskel, og det har opparbeidet seg et tabu mot å være førstebruker av atomvåpen, selv når hensikten ikke er å drepe mennesker, sier han.

Dessuten er det bare en håndfull aktører som Storbritannia, USA, Russland, Kina og Frankrike som har kapasitet til å levere en EMP-bombe.

- De har langtrekkende leveringsmidler som vil kunne avsette en atomladning i atmosfæren. Men de er relativt seriøse aktører som ikke vil bruke atomvåpen før man er langt inne i en konflikt, sier han.

Potensielle kandidater
Håvoll sier at røverstater som Nord-Korea og Iran kan være potensielle kandidater til å benytte seg av EMP-angrep dersom de en gang i framtiden får kapasitet.

- Men ingen røverstater er der ennå, sier han.

Håvoll tror Storbritannias fokus på EMP skyldes et ønske om å styrke sitt eget cyberforsvar.

- Hvis hele forsvaret eller store deler av forsvaret er basert på ett oppegående nett, så vil en EMP kunne slå ned hele forsvaret, sier han.

Reklame

Den superpopulære solsengen blir raskt utsolgt

Kommentarer til denne saken