Kan søke om arbeidstillatelse

Foto: Aas, Erlend (SCANPIX)

Justisdepartementet har vedtatt regelendring.

01.04.11 08:17

Det bekrefter statssekretær Pål Lønseth til NRK.

- Instruksen går ut på at personer som har vært i Norge som asylsøkere kan komme tilbake til Norge som arbeidsinnvandrere. Gitt at de oppfyller kravene om arbeidsinnvandring som faglært og at de ikke har brutt straffeloven, forteller Lønseth.

I dag er det normalt at uttransportering også innebærer innreiseforbud til Norge i en viss periode. Etter regelendringen skal det være mulig å returnere som arbeidsinnvandrer.

Begrunnelsen er at dagens ordning hindrer norske bedrifter i å benytte seg av særskilt kvalifisert utenlandsk arbeidskraft.

- Belønnes for lovbrudd
Frp med Per-Willy Amundsen mener regjeringen belønner lovbrudd

- SV og asyllobbyen har dessverre fått fullt gjennomslag. Ulovlige innvandrere kan dermed omgå innreiseforbudet og belønnes for sine lovbrudd med opphold i Norge - bare de får et jobbtilbud, sier innvandringspolitisk talsmann i FrP, Per-Willy Amundsen.

Regelendringen Lex Amelie gir en åpning for at ulovlige innvandrere likevel kan bli i Norge.

- Dette handler i realiteten om å belønne illegale innvandrere som har brutt norsk lov. Signalet det sender vil kun bidra til å undergrave respekten for norske innvandringsregler, samtidig som det er en åpen invitasjon til alle som ønsker å misbruke asylinstituttet, sier Amundsen.

- Loven er tydeligvis ikke så lik for alle
Han mener regjeringens siste krumspring ikke levner mye troverdighet tilbake hos Pål Lønseth, statssekretæren i Justisdepartementet som gjentok på inn og utpust; ”loven skal være lik for alle” da Maria Amelie-saken stormet som verst.

– Loven er tydeligvis ikke så lik for alle likevel, i alle fall ikke dersom du har gode venner i SV og asyllobbyen, slik Maria Amelie har, avslutter Amundsen.

Madina Salamova, også kjent som Maria Amelie, har foreløpig ikke kommentert saken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.