RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kan stenge pressen ute

Sist oppdatert:
Fra 1. januar blir Statskonsult et aksjeselskap. - Det blir en klar innskrenkning i innsynet, sier Dag Solumsmoen i Norsk Tjenestemannslag. Nils Øy i Norsk Redaktørforening blir sjokkskadd om det skjer.

- Det betyr jo at fra å være underlagt offentlighetsloven, er vi ikke lenger det. Vi vil selge rapportene til oppdragsgiver, og dermed blir det opp til oppdragsgiver å velge om den skal være offentlig eller ikke. Slik er det ikke i dag, sier Dag Solumsmoen, tillitsvalgt i Norsk Tjenestemannslag (NTL).

Statskonsult er et direktorat for kommunikasjon, kompetanseutvikling, effektivisering og omstilling i forvaltningen. Statskonsult tilbyr rådgivning, dokumentasjon, analyser, evalueringer og tiltak innen kompetanseutvikling. Etter initiativ fra arbeids- og administrasjonsminister, Victor Norman, blir direktoratet et aksjeselskap etter jul.

NTL er sterkt kritisk til omdanningen.

- Vi er veldig kritiske til det som skjer. Vi mener at man gjør det vanskeligere for direktorater og etater å ta del i erfaringer. Tjenestene våre blir mye dyrere. Vi må ta markedspris og moms. Vårt materiale blir mye vanskeligere tilgjenglig for direktorater og departementer, sier Solumsmoen.

Han bekymrer for at pressen skal få mindre innsyn i forvaltningen.

- Det blir en klar innskrenkning i innsynet. Publikasjonene vi lager gir et uttrykk for omfanget, de færreste ting blir offentlige, selv om vi kanskje kan få til en avtale. Helt borte blir innsynet ikke, men jeg tror det blir ganske radikalt endret. Dette må vi passe på selv, sier Solumsmoen.

Etter nyttår vil Statskonsult konkurrere med andre konsulentfirmaer som holder på med organisasjon og ledelse.

- Det blir slutt på å legge ut tidlige rapporter i fulltekst, det planlegges å dra inn. I dag sprer vi mest mulig ut, fordi vi ikke trenger å ta slike hensyn, sier Solumsmoen.

Sjokkskadd hvis Statskonsult faller utenom offentlighetsloven

Nils Øy, generalsekretær i Norsk Redaktørforening, avviser at pressen vil stenges ute fra Statskonsult når det blir privatisert.

- Det er ikke gitt. Et aksjeselskap som er helt ut offentlig og arbeider med tradisjonelle offentlige oppgaver, kan legges inn under offentlighetslovens virkeområde, sier Øy.

Så Statskonsult trenger ikke være bekymret?

- Det kan jeg ikke skjønne. Det som skjer i sånne sammenhenger er at Justisdepartementet foretar en helhetsvurderering. Jeg ville blitt sjokkskadet hvis Justisdepartementet skulle avgjøre at Statskonsult ikke omfattes av offentlighetsloven lenger, med forbehold for eventuelle virksomheter der de eventuelt skal konkurrere med private, sier Øy.

- Hvis de fortsatt skal gjøre det de har gjort, kan jeg ikke skjønne at de vil falle utenfor offentlighetsloven, sier Øy.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere