RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kan tape 60 millioner

Sist oppdatert:
Morgan Andersens dom kan få omfattende konsekvenser for flere enn ham selv. Les dommen her.

Tidligere Lyn-direktør Morgan Andersen ble onsdag dømt til betinget fengsel i ett år - for dokumentfalsk i Mikel-saken. I tillegg ble han dømt for å ha levert en falsk anmeldelse mot fotballagent John Shittu.

NA24 - din næringslivsavis

Dette kan få følger for flere enn Andersen personlig. Den tidligere Lyn-direktøren, som etter dommen onsdag også er tidligere Fredrikstad-direktør, var dypt involvert i salget av Mikel i 2005. Først havnet han i Manchester United, men etter betydelig krangling endte den nigerianske unggutten til slutt i Chelsea.

Les dommen her

Chelsea betalte 195 millioner for stortalentet, derav om lag 60 millioner til Lyn. Disse pengene kan imidlertid gå med i dragsuget, nå som Morgan Andersen har blitt dømt for dokumentfalsk.

Men Lyn-direktør Erik Langerud vil ikke høre snakk om at Lyn er skyldig i samme håndvending.

- Vi må se an saken. Vi er ikke automatisk skyldige, selv om Morgan Andersen blir dømt. Det er en separat rettssak, med ny bevisførsel og nye vitner, sier Langerud til NA24.

LES OGSÅ:Morgan slipper fengsel

Dommen kan få følger for fotballklubben, fordi den indirekte sier at Lyn, gjennom Morgan Andersen, tilegnet seg millioner av kroner på uærlig vis.

Aktuelt med foretaksstraff
- Vi har ikke akkurat noe avslappet forhold til saken, men den preger ikke hverdagen utover det. Vi er mer opptatt av det som skal skje på Lerkendal på mandag, sier Lyn-direktør Erik Langerud til NA24.

Aktor Svein Holden uttalte etter domsavsigelsen onsdag at det kan bli aktuelt å ilegge Lyn foretaksstraff.

- Vi avventer en rettskraftig dom mot Morgan Andersen før vi ser på sakens forbindelse til Lyn. Avhengig av arbeidskapasiteten i lagmannsretten, regner jeg med at ankesaken vil komme opp i løpet av høsten, uttalte Holden overfor NA24, etter at dommen hadde falt.

Straffeloven
Det er paragrafene 34 til og med 37 i straffeloven som gir staten muligheten til å beslaglegge Lyns Mikel-millioner.

Her heter det blant annet at «utbytte av en straffbar handling skal inndras», at inndragning «kan foretas hos den skyldige eller hos den han har handlet på vegne av» og at «inndragning skjer til fordel for statskassen når ikke annet er bestemt».

- I så fall er det naturlig at det også nedlegges påstand om inndragning av overgangssummen til fordel for statskassen, har jusprofessor Alf Petter Høgberg ved Universitetet i Oslo tidligere sagt til NA24.

Venter på ankesaken
Lyn-direktøren er klar over muligheten.

- Det er mange synspunkter om hva som kan bli konsekvensen av onsdagens dom, og vi gjør mange vurderinger i forbindelse med det. Først skal en eventuell ankesak komme, sier Langerud til NA24.

LES OGSÅ:Morgan får 1,2 millioner i sluttpakke

Idrettsadvokat Gunnar-Martin Kjenner mener muligheten for at påtalemyndigheten velger å forfølge Mikel-pengene klart er til stede.

- Men det er umulig å ta en vurdering til hvorvidt de vil opprette en sak mot Lyn eller ei. Påtalemyndigheten vil imidlertid ikke nødvendig gå etter Lyn som klubb, men etter pengene. Nå vet man jo ikke hvor de seksti millionene befinner seg, men det er en enkel sak å kartlegge, mener han.

- Ikke snakk om 195 mill
Kjenner tror det i alle fall blir med de seksti millionene for Lyn, til tross for at Chelsea kan ha betalt Lyn, og Manchester United, totalt 195 millioner kroner for noe Lyn ikke eide.

- Svaret er nok klart nei, der. Chelsea kommer aldri med noen krav. Anmeldelsene forelå allerede da avtalen mellom de tre klubbene ble inngått. Så den eneste risikoen for Lyn, er nok påtalemyndigheten og inndragelse til statskassen, sier Kjenner til NA24.

Også Langerud avkrefter at dette kan være et kommende skrekkscenario, men vedkjenner at de seksti Mikel-millionene kan stå i fare.

- Vi har inngått forlik med Chelsea, Manchester United og John Shittu. Der er vi alle innforstått med at det kan komme opp ting i etterkant. Forliket tar høyde for en rettslig prosess. Så jeg frykter ikke Chelsea. Men påtalemyndigheten kan forfølge dette, forteller Langerud.

Andersen er imidlertid ferdig både i Lyn og Fredrikstad, etter at han etter dommen onsdag fikk 1,2 millioner kroner i sluttpakke fra Østfold-klubben.

- Vil vi se noe mer til Morgan i fotball-Norge?

- Dommen er en dypt tragisk avgjørelse for Morgan personlig, og vil nok ikke se noe mer til ham på en stund. På kort og mellomlang sikt er det vanskelig å forestille seg at han har noen posisjon i fotball-Norge, sier Kjenner.

MORGAN ANDERSEN:

- født i 1966 i Sarpsborg, bosatt i Fredrikstad.

- tidligere landslagsspiller i ishockey.

- var med på å stifte Norske Idrettsutøveres Sentralorganisasjon, som han ledet til 1. november 2003.

- fra november 2003 og frem til høsten 2006 var han klubbdirektør i Lyn.

- ble onsdag 26. mars 2008 dømt for dokumentfalsk og falsk politianmeldelse knyttet til kontraktsinngåelsen og salget av nåværende Chelsea-spiller John Obi Mikel. Dommen ble anket på stedet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere