RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kan undersøke Breivik med tvang

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Anders Behring Breivik kan bli tvangsinnlagt på psykiatrisk sykehus slik at de to nye sakkyndige kan finne ut om han er utilregnelig eller ikke.

Oslo tingrett slo fredag fast at den vil ha enda en rettspsykiatrisk vurdering av Anders Behring Breivik. Agnar Aspaas og Terje Tørrisen, begge spesialister i psykiatri, er oppnevnt som sakkyndige for å vurdere om 32-åringen er utilregnelig eller ikke.

Tingrettsdommer Wenche Elisabeth Arntzen kritiserer ikke den foreliggende rapporten fra Torgeir Husby og Synne Sørheim, men sier terrorsakens helt spesielle og særdeles alvorlige karakter taler for å hente inn flere meninger om den siktedes tilregnelighet.

Både Tørrisen fra Hamar og Aspaas fra Tønsberg har lang erfaring som rettssakkyndige, men har aldri tidligere arbeidet sammen. De kommer fra hvert sitt sted i landet og hilste, ifølge Tørrisen, på hverandre for første gang over telefonen fredag.

Åpner for tvang

Anders Behring Breivik har sagt at han ikke vil la seg undersøke i fengselet av enda flere sakkyndige. Han skal være misfornøyd med at lekkasjer fra de tidligere rapportene har ført til at personlige opplysninger er blitt kjent. Det kan bety at de nye sakkyndige kan bli tvunget til å tvangsinnlegge 32-åringen på psykiatrisk sykehus for å få gjennomført oppdraget sitt.

- Det gjør arbeidet vanskeligere dersom Breivik ikke vil la seg undersøke av oss, og det kan bli aktuelt med en tvangsinnleggelse. Men dette må vi diskutere med retten, sier Aspaas til NTB.

Paragraf 167 i straffeprosessloven gir sakkyndige anledning til å kreve en siktet tvangsinnlagt for å vurdere hans sinnstilstand. Dommerne avviser ikke at dette kan bli nødvendig, men først etter at retten har tatt særskilt stilling til spørsmålet.

Breivik nekter

Anders Behring Breivik vil ikke snakke med de to nye sakkyndige, opplyser advokat Geir Lippestad etter å ha besøkt Breivik i fengselet fredag ettermiddag.

Forsvarerne har også rådet Breivik til ikke å forklare seg.

- Grunnen er at vi ønsker at bevisførselen skal skje i retten, sier Lippestad og viste til at mye av materialet har nådd blant annet pressen.

- Vi vet at det på en eller annen måte vil komme ut, fortsetter forsvareren.

Lippestad ønsker ikke å svare på om han er fornøyd med valget av Agnar Aspaas og Terje Tørrisen som nye sakkyndige.

- Vi vet like mye som dere at det er to erfarne psykiatere. Men i og med at siktede ikke har ønsket å la seg undersøke på nytt, har vi ikke ønsket å være med i debatten om utvelgelsen, sier Lippestad.

Klok avgjørelse

Det var bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen som foreslo Aspaas og Tørrisen som nye sakkyndige. Hun mente de to kunne gjøre en god jobb og la vekt på at de var uavhengige av hverandre.

- Dagens avgjørelse var en svært klok avgjørelse av en klok dommer, sier hun om utnevnelsen av to.

Larsen selv fryktet at rettssaken skulle starte uten at retten hadde tilstrekkelig grunnlag for å vurdere Breivik, slik at den kunne blitt utsatt underveis.

Bistandsadvokat John Arild Aasen er også fornøyd med at nye sakkyndige skal undersøke Breivik og at de også virker åpne for eventuelt å tvangsundersøke ham på sykehus dersom det skulle bli nødvendig. Han er derimot overrasket over at påtalemyndigheten ikke vil vente med å offentliggjøre tiltalen i påvente av den nye rapporten som skal komme.

- Jeg synes det er pussig at de ikke venter til den nye rapporten er klar, og at det virker som de allerede har tatt stilling til resultatet i rapporten. Det virker respektløst ovenfor rettens avgjørelse, sier Aasen.

Fakta om rettspsykiatriske rapporter i terrorsaken

Til red: Sammenholdes med saker om ny oppnevning av sakkyndige i terrorsaken, sendt 16.58

Publisert: 13.01.2012 17:44

* Rettspsykiaterne Torgeir Husby og Synne Sørheim ble i fjor høst oppnevnt som sakkyndige for å vurdere om terrorsiktede Anders Behring Breivik er strafferettslig tilregnelig.

* Den 29. november konkluderte de med at Anders Behring Breivik er strafferettslig utilregnelig fordi han lider av paranoid schizofreni og var og er psykotisk.

* Rapporten ble møtt med omfattende kritikk fra etterlatte og fagmiljøer.

* 22. desember uttalte Den rettsmedisinske kommisjonen at den ikke har vesentlige bemerkninger til rapporten.

* Kritikken mot rapporten, og kommisjonen, ble opprettholdt. En gruppe bistandsadvokater forlangte ny rapport fra nye sakkyndige.

* Oslo tingrett avgjorde fredag 13. januar at psykiaterne Terje Tørrisen (51) og Agnar Aspaas (56) skal utarbeide en ny sakkyndig rapport om Breivik. Rapporten skal legges fram under rettssaken sammen med den første rapporten fra Sørheim og Husby.

* Breivik mener han er tilregnelig, men nekter å la seg undersøke av flere sakkyndige. Ifølge straffeprosesslovens paragraf 167 kan de sakkyndige, med rettens godkjenning, tvangsinnlegge en siktet på psykiatrisk sykehus for utredning før en rettssak.

* Av de tre partene – statsadvokaten, forsvarerne og bistandsadvokatene – var det bare de sistnevnte som begjærte ny vurdering fra nye sakkyndige.

* Påtalemyndigheten har sagt en ny rapport ikke vil ha særlig effekt for å redusere tvilen om tilregnelighet som er skapt, en tvil som skal komme tiltalte til gode. Breiviks forsvarere sier de heller vil prøve å bevise at 32-åringen er tilregnelig gjennom vitnemål og bevisførsel i retten.

* Rettssaken mot Anders Behring Breivik skal etter planen starte i Oslo tinghus mandag 16. april. Han vil bli tiltalt for terrorhandlinger og for drap på 77 personer i tillegg til et ukjent antall drapsforsøk etter bomben i regjeringskvartalet og massakren på Utøya 22. juli i fjor.

* Dersom han kjennes utilregnelig av retten, vil han bli dømt til overføring til tvungent psykisk helsevern. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere