RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kan utroskap tilgis?

Sist oppdatert:
Skal man tilgi partneren og forsøke å komme seg videre, eller skal man bryte opp og gå? Hvor går din grense for utroskap?

I den danske serien Nikolaj og Julie som går på NRK settes fokuset på hva som skjer med et forhold når den ene parten er utro. Skal man tilgi og forsøke å komme seg videre, eller skal man bryte opp og gå?

HTML EMBED

Menn rammes hardest
Den svenske familiepedagogen Sverker Wadstein sier til Aftonbladet at han i sin jobb møter like mange kvinner som menn som har vært utro, men at kvinner stort sett har lettere for å legge utroskap bak seg.

De vil gjerne forsøke å forstå hvorfor det gikk som det gikk, samt at de har bedre kontakt med sitt følelsesliv, og kan lettere analysere forholdet på et dypere nivå. Videre sier han at menn har et dårligere selvbilde og vanskeligere for å forstå grunnene til problemene.

Mangelen på selvinnsikt gjør at de har vanskelig for å heve seg over bitterheten og den sårede stoltheten. De velger heller å bryte med partneren enn å bli i forholdet og føle seg såret og tråkket på.

Følelsesmessig utroskap
I en undersøkelse Aftonbladet har gjort (20 000 deltagere) viser at samleie er den verste formen for utroskap tett etterfulgt av følelsesmessig utroskap. Undersøkelsen viser også at jo eldre man blir, jo lettere er det å tilgi utroskap.

Menn og kvinner over 60 år er de som er mest tilbøyelige til å tilgi. To av fem kvinner og en av fire menn ville aldri ha forlatt din partner pga utroskap.

Tar hensyn til barn og familie
Et eldre par har som regel mye mer å tape på en separasjon enn et par som ikke har vært sammen så lenge. Ofte finnes det barn involvert, mye felles eiendom samt at man har knyttet sterke kontakter til den andre partens familie. De følelsesmessige båndene er også sterkere mellom eldre enn mellom yngre.

Noen forsøker å gå i familieterapi og selv om dette ikke alltid fungerer anbefaler den svenske familieterapeuten alle som bestemmer seg for å fortsette, å gå i terapi. Han sier at utroskap tyder på store brudd i forholdet og at en psykolog eller terapeut vil hjelpe paret til å styre unna de største fallgruvene, samtidig som han vil få kommunikasjonen til å gå lettere.

Seks råd fra eksperten:

1. Skal jeg gå eller skal jeg bli?
Her gjelder det å kjenne etter hva man vil innerst inne. Ta deg tid til å tenke over om du virkelig er klar for og om du orker å satse på dere to etter det som har skjedd. Vær forberedt på at det kommer til å kreve tid, krefter og tålmodighet. Tenk også igjennom hvordan du vil at forholdet deres skal være i fremtiden, og sjekk med partneren at dere har de samme tankene om dette. Barn kan ofte forsvare din beslutning, men husk at det er dere som voksne som er ansvarlige for at forholdet skal fungere.

2. Behøver vi gå i terapi?
Ja, det behøver dere mest sannsynlig. Utroskap er et symptom på alvorlige brudd i forholdet og de kan være svært vanskelige å reparere på egen hånd. En psykolog eller terapeut hjelper dere styre unna de største fallgruvene, samtidig som han vil få kommunikasjonen mellom dere til å gå lettere. Om du velger å snakke med en venn eller en kollega så bør du snakke om deg selv om dine følelser. Dersom du og din partner skulle velge å fortsette forholdet vil du angre på å ha hengt ut din partner. Da er det bedre å få utløp for aggresjonen og ”tømme begeret” hos en terapeut.

3. Hvordan skal jeg kunne stole på partneren igjen?
Å bygge opp tillitten mellom dere igjen, er helt klart vanskelig. Ikke forhast deg og vær heller ikke for streng mot deg selv. Tillat deg å være sint og vise dine følelser åpent ovenfor din partner. Det er ikke rart å ville snakke om det som har skjedd til alle døgnets tider. Men – og her kommer det viktigste – etter noen uker er det på tide å sette en strek. Ellers vil dere risikere å aldri komme dere videre. Den bedratte parten vil aldri føle å ha fått snakket helt ferdig, men da er det bedre at du benytter deg av en psykolog eller terapeut.

4. Blir vårt forhold noen gang det samme igjen?
Nei. Forvent ikke av deg selv at du skal kunne glemme det som har hent og fortsette som vanlig. Utroskap skaper dype arr i forholdet og de må man lære seg å leve med – for alltid. Samtidig kan utroskap føre dere nærmere og bidra til et dypere og rikere forhold enn det dere hadde tidligere. Tenk på at tiden ikke løser alle problemene deres, men at det er det dere gjør i tiden som er viktig. Kort sagt: Forholdet kan aldri bli det samme, men det kan bli både bra og bedre.

5. Hvordan kommer man seg videre?
Når dere har bestemt dere for å fortsette å leve sammen gjelder det samme for dere som for alle andre. Et forhold inneholder kjærlighet, respekt, åpenhet, trygghet og en god kommunikasjon. Begge parter har akkurat like stort ansvar for at forholdet skal fungere, uansett hvem som har vært utro. Dersom små hverdagsproblemer stadig forvandles til konflikter hvor utroskap-hendelsen kobles inn, behøver dere helt klart å få hjelp fra en terapeut.

6. Har han/hun rett til å treffe ”den andre” igjen?
Nei. Din partner burde bryte kontakten helt med ”den andre”. Er de kollegaer på jobben og du opplever det som vanskelig, bør det tas på alvor. Det kan hende at din partner må bytte jobb, om dere skal klare å stole på hverandre igjen.

Hva mener du om utroskap? Si din mening i diskusjonsforumet under.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere