*Nettavisen* Nyheter.

Kan være menneskehandel

Foto: Henrik Færevåg (iBergen.no)

Politiet pågrep den tiggende gutten sammen med faren.

03.09.08 13:24

(iBergen.no) Hver dag den siste uken har den unge gutten sittet i nærheten av Torgallmenningen i Bergen og tigget penger mens han spiller trekkspill.

Følges av voksne
Til og fra «jobb» følges han av en voksen mann, som også holder gutten under oppsikt på trygg avstand mens han samler inn penger for trekkspillingen sin. Få meter unna sitter en kvinne som også tigger.

LES OGSÅ: Tigger i skoletiden

Framgangsmåten minner mye om menneskehandel, og tigging omtales også av lovens bestemmelse om nettopp menneskehandel.

«Den som ved vold, trusler, misbruk av sårbar situasjon eller annen utilbørlig atferd utnytter en person til (...) tvangsarbeid eller tvangstjenester, herunder tigging (...) straffes for menneskehandel med fengsel inntil 5 år.» heter det i straffelovens paragraf 224.

Politiet aksjonerte
Tirsdag ettermiddag undersøkte tre politipatruljer området der gutten satt og tigget forrige uke. Sammen med det som skal være faren ble han klokken 13.30 funnet i Strandgaten og tatt med til politistasjonen. Der vil politiet nå etterforske om han kan være et offer for menneskehandel.

- Den ti år gamle gutten er tatt hånd om av barnevernet. Det er ikke ulovlig å tigge i Norge, men når man bruker barn til slikt bør det ringe en bjelle, sier operasjonsleder Ronny Lentføhr ved Hordaland politidistrikt.

Mulig menneskehandel
- Slik saken framstilles i media så mener jeg at den kanskje er så interessant at vi må etterforske dette, sier politijurist Steinar Andersen til iBergen.no.

Andersen har vært aktor i flere større menneskehandelsaker i Bergen de siste årene, men kjenner ikke til at menneskehandel-paragrafen er blitt benyttet i forbindelse med barn som tigger i Bergen.

- Ikke vær naive
Men ifølge Marianne Borgen i Redd Barna har politiet etterforsket flere saker der barn utnyttes til tigging de siste årene.

- I noen av sakene viste det seg at barna var i følge med voksne som ikke engang var deres foreldre. Det er viktig at man ikke er naive her og heller tenker at dette kan være et barn i en sårbar situasjon, sier hun.

I Norge er tigging tillatt, etter at løsgjengerloven ble opphevet i sin helhet 1. juli 2006. Som følge av lovopphevelsen har tiggere blitt et stadig vanligere syn i bybildet i mange av landets største byer. Ofte er dette såkalte tiggerturister fra utlandet.

Men å utnytte andres avhengighetsforhold eller sårbare situasjon til å tigge for seg er imidlertid straffbart.

Fraråder å gi penger
- Ikke gi penger til barn som sitter på gata og tigger i Norge, er oppfordringen fra Borgen. Hun er leder for barnas norgesprogram.

- Mange forbinder menneskehandel med prostitusjon og er ikke klar over at begrepet også omfatter barn i organisert tigging, tyveri eller narkotika. Vi mener det i utgangspunktet må være nulltoleranse for barn som tigger i Norge, og dersom man ser et tiggende barn bør man kontakte det lokale hjelpeapparatet. Det kan være et barn som trenger hjelp. Å bare gi penger og gå videre løser ikke problemet, avslutter Borgen.

Les flere nyheter på iBergen.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.