Krigen i Ukraina utkjempes i hovedsak på slagmarkene, i det politiske spillet, men også i en stadig informasjonskrig mellom partene. Dødstall, ødelagt militærutstyr og erobring av byer er noe som partene stort sett aldri blir enige om, ifølge deres egne rapporter.

Nå hevder det tsjekkiske selskapet Inflatech å ha svaret på russerne skyhøye estimat når det kommer til ødelagte våpensystemer. For under et pressetreff sa selskapet at omtrent en tredjedel av de rapporterte treffene skulle være såkalte «decoys». Altså en replika av de ekte våpnene.

– Eksempelvis hevdet russerne at de hadde ødelagt 44 HIMARS-systemer i september, da hadde de nok skutt på decoyer. Det finnes massevis av slike eksempler, sier oberstløytnant Geir Hågen Karlsen til Nettavisen.

Oppblåsbare

Selskapet viste nemlig stolt frem det som for det utrente øye ser ut som oppblåsbare, vestlige militærinstallasjoner og kjøretøy, men er de effektive?

– Det har definitivt en funksjon og er helt vanlig. Ukraineren har laget enkle decoyer av NASAMS luftvern og av HIMARS. Du lager bare en kopi som ligner en kassebil med noe last bakpå. Dette har vært et kjent grep i lang tid, sier Karlsen.

Men han påpeker at det ikke bare er å sette en oppblåsbar stridsvogn ut på et jorde.

– Fordelen er at fienden ofte skyter på decoyen i stedet for de egentlige våpnene. Det funker bare hvis man er smart og ikke gjør det for åpenbart at det er decoyer.

Eldgammelt triks

Det britiske museet Imperial War Museum skriver at oppblåsbare decoyer ble brukt under andre verdenskrig. På bildene deres ser man gjenstander som ligner veldig på det tsjekkiske selskapets fotografert i ørkenen i Nord-Afrika.

– Villedning er like gammelt som krigføringen selv og det er mange måter å gjøre det på. Den ene er å få fienden til å skyte på noe som ikke er et ekte mål, den andre er å få fienden til å tro at man skal gjøre noe helt annet enn man egentlig har tenkt til, sier Karlsen, som trekker frem de allierte styrkenes bløff under andre verdenskrig.

– Den gangen lurte de tyskerne til å tro at styrkene skulle krysse den engelske kanal, mens de i realiteten skulle invadere Europa via Normandie. Da vil jo fienden ha sentrert styrkene på andre steder enn der man angriper, sier Karlsen.

– Helt åpenbart en seier

Ifølge Forbes skal selskapet være i stand til å produsere 35 decoyer hver eneste måned. Formålet er ganske enkelt å få russerne til å kaste bort ammunisjon.

– De kaster bort verdifull ammunisjon og de egentlige og ekte våpensystemene ivaretas. Samtidig kan man ikke bare drive villedning. Skyter du med en HIMARS blir du lett identifisert, men da kan man flytte det ekte våpensystemet etter avfyring, for så å plassere decoyen i nærheten.

Selv om en slik oppblåsbar innretning fra Inflatech koster et par hundre tusen, er de likevel langt billigere enn de faktiske våpnene. For eksempel kjøper den norske regjeringen 54 stridsvogner av typen Leopard 2 for 19,7 milliarder kroner.

– De er svært billig å ha en gammel lastebil med våpenlignende kasser bakpå, og det er i hvert fall langt billigere enn missilene russerne bruker. Det er liten innsats for å trygge viktige våpen. Lurer du fienden til å skyte decoyen, er det helt åpenbart en seier, sier Karlsen.