Været er en kjent og kjær snakkis her til lands. Og med det følger det mer eller mindre sikre værtegn og sågar myter om hvordan man kan spå været framover i tid.
Særlig er mange opptatt av hvordan sommeren blir, og her i redaksjonen har vi hørt en hel masse «myter» som blant annet at regnbue på kvelden varsler godvær, eller at mye rognebær gir mye snø til vinteren (noen mener dog at det er motsatt, at mye rognebær gir lite snø ...). Dessuten har ønsketenkningen om at en tøff (les: kald) og snørik vinter skal gi en fantastisk sommer med varme dager og mye sol, sneket seg inn i redaksjonslokalene fra ulike kilder.
Så da sjekket vi likeså godt!
Stemmer det at virkelig at vinteren påvirker sommeren?
Les mer: Rekord: Varmeste mai noensinne på Østlandet
Blank avvisning
Værstatistiker Bernt Lie avviser blankt hypotesen om at vinteren påvirker hvordan sommeren blir.
Han forteller til Nettavisen at det er 20 prosent sjanse for at sommeren blir varm dersom vi har hatt en kald vinter.
- Det er en veldig lav sannsynlighet for at vi får en varm sommer om vi har hatt en kald vinter. Det finnes ikke noe mønster som støtter oppunder det, sier Lie til Nettavisen.
Premisset stemmer heller ikke, påpeker han. Selv om naboen og han som sitter på pulten ved siden av deg på kontoret først og fremst husker tilbake på vinteren som «tøff», «fæl» og «iskald», så slår Lie fakta i bordet.
- Vinteren 2017-2018 har nemlig vært veldig mild. Det er mars som har utmerket seg med tanke på lave temperaturer, men vi har riktig nok hatt en snørik vinter, sier han til Nettavisen.
Les mer: Gradestokken passerte 30 én uke før mai er over
Skifter raskere til sommertid
Lie understreker at det generelt er vanskelig å trekke noen absolutter ut av statistikken når det kommer til været. Og kommer med et eksempel:
- I 1947 var sommeren lang og knallfin. Og dette har ikke gjentatt seg før i nyere tid.
Men det har skjedd noe med sommeren, sier han.
- Sommeren er blitt lenger. Det har skjedd noe med klimaet som gjør at det skifter raskere til sommertid.
Må se på været over tid
Også Beate Tveita, statsmeteorolog hos StormGeo, heller kaldt vann i årene til de som har ment seg trygge på at vinterværet bærer bud om hvordan sommeren blir.
- Jeg har aldri hørt om den myten før, sier Tveita til Nettavisen.
- Det er ikke mulig å spå sommerværet. Og det er vanskelig å spå været langt frem, men det er mulig å si noe om trenden og da må man se på været over tid, sier hun videre.
Les mer: Hetebølge: Her ble det målt over 30 grader
Vanlig med bra sommer i mai
Meteorologen forteller også at det ikke er uvanlig at mai blir fint. Tradisjonelt sett er det tørt og fint denne perioden, men så blir det fuktigere utover juni.
- Det ser vi også nå i år. Mai har vært veldig fint og i neste uke blir det byger. Og det kan det bli utover juni også sier Tveita.