Kan vippe Stang av pinnen

Foto: Larsen, Håkon Mosvold (SCANPIX)

Med hjelp fra Miljøpartiet de grønne kan blått flertall bli erstattet av rødt i Oslo, ifølge ny måling.

03.09.11 15:25

En meningsmåling InFact har gjort for VG viser at det kan bli rødt flertall i Oslo kommune etter valget. Dermed kan 14 år med borgerlig flertall velte, og sittende ordfører Fabian Stang kan bli vippet av pinnen. Jokeren kan bli Miljøpartiet de grønne, som håper å kapre en plass i Oslo bystyre denne gangen.

Håper på en plass
- Først får vi se på valgresultatet og så gå i forhandlinger. Vi er opptatt av sykkelveier, myke trafikanter, kollektivsatsingen i Oslo og sosial boligbygging, sier Miljøpartiets førstekandidat Harald August Nissen til Nettavisen. Han vil verken garantere støtte til høyre eller venstre, men forteller gjerne om erfaringene fra Trondheim, der Miljøpartiet er en del av maktgrunnlaget for Ap-ordfører Rita Ottervik. Nissen har selv sittet i bystyret i Trondheim og vært utvalgsleder.

29 mandater
InFact-målingen gir Ap, SV og Rødt en oppslutning som samlet gir 29 mandater i bystyret. Det er like mange som Høyre, Frp, KrF og Venstre får, partiene som i dag utgjør byrådets maktbase.

Miljøpartiet de grønne er både på denne målingen og andre målinger inne med ett mandat. Vinner de det, kan det bli nykommeren i bystyret som får siste ord om hvem som skal styre Oslo de fire neste årene.

- En kamp til siste stemme
- Vi får glede oss over at Høyre gjør det bra. Det eneste sikre er at valget i Oslo også i år kommer til å bli en kamp helt til siste stemme, sier byrådsleder Stian Berger Røsland til VG.

Hans parti har på målingen en oppslutning på 28,4 prosent, en framgang på 3,4 prosentpoeng i forholdet til valget i 2007.

Til sammenligning sier et flertall på 53,2 prosent av de spurte at de ønsker seg Høyres Fabian Stang som ordfører - en oppslutning ingen andre er i nærheten av, men det er ikke direkte ordførervalg.

Tilbakegang for Carl & Co.
Samarbeidspartner Frp - som har veteranen Carl I. Hagen som listetopp - får en oppslutning på 10,2 prosent, en tilbakegang på 4,1 prosentpoeng i forhold til forrige lokalvalg. 2,9 prosent av de spurte sier de vil stemme KrF i Oslo. Det betyr i så fall at to byrådsmedlemmer sitter trygt. Venstre går tilbake 2 prosentpoeng og får en oppslutning på 6,7.

Arbeiderpartiet har en oppslutning på 36,5 prosent på målingen. Det er fram 6,6 prosentpoeng. SV går tilbake 4,3 prosentpoeng til 6,3. Rødt ligger på en oppslutning på 5,5 prosent og beholder i så fall sine tre i bystyret, mens jokeren altså kan bli Miljøpartiet de grønne. På målingen har de 1,2 prosent oppslutning i Oslo - nok til å kapre et mandat.

- En vitaminsprøyte
- Denne målingen er en vitaminsprøyte. Det blir et kjempespennende valg, og det viktigste budskapet den siste uka er at hvis du skal være med å bestemme, så må du stemme, sier Arbeiderpartiets byrådslederkandidat i Oslo, Libe Rieber-Mohn til Nettavisen.

Oslo Ap har mobilisert hele organisasjonen, og denne helga skal det godt gjøres om du i Oslo ikke treffer på en av partiets valgkampstand. De har 34 av dem plassert rundt omkring.

Rieber-Mohn bruker helga til å besøke bydelene Manglerud, Bøler, Lambertseter og Holmlia. Hun sier en aktiv integreringspolitikk, en tryggere by og verdig eldreomsorg blir sakene Oslo Ap vil fokusere på i innspurten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.