RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kanal4-kjøpet kan stanse Valgerds liberalisering

Sist oppdatert:
TV 2s kjøp i Kanal 4 kan føre til forandringer i den nye eierskapsloven. Det er slett ikke sikkert at kultuministeren åpner opp like mye som hun opprinnelig hadde tenkt.

Eierskapsloven bestemmer hvor mye én aktør kan inneha av krysseierskap, for eksempel i aviser, TV og radio.

Etter planen skulle loven endres slik at det blir tillatt å eie mer enn i dag, men kulturminister Valgerd Svarstad Haugland er blitt mer usikker etter den siste ukes hendelser. TV 2 har kjøpt 34 prosent av nykommeren Kanal4, med intensjon om å skaffe seg 51 prosents kontroll i radiostasjonen som starter å sende ved nyttårstider.

Dermed blir TV-selskapet svært sterke innen TV, radio (Kanal4) og Internett (Nettavisen)

I dag har et mediekonsern lov til å eie 30 prosent av mediemarkedet i Norge. En ny eierskapslov kan øke dette til 49 prosent.

Det faktum at et selskap som Schibsted kan komme til å eie nesten halvparten av alle aviser, TV-selskap og radiostasjoner, kan være et problem, innrømmer Svarstad Haugland overfor NRK.

VG, Aftenposten, TV 2, TVNorge (gjennom TV 2), Metronome Film & TV, Sandrew Metronome, Bladkompaniet, Dine Penger, Schibsted Telecom og ABC Startsiden er bare noen av de mange selskapene der Norges største mediekonsern har eierinteresser.

Kulturministeren opplyser at det i departementet blir arbeidet med forslag til en ny eierskapslov, og at et utkast vil bli sendt ut på høring i løpet av høsten.

Hun tror ikke den nye loven vil bli strengere enn dagens, som altså setter grensen på 33 prosent for hvor mye et selskap kan eie. Men det er heller ikke sikkert at loven vil tillate vesentlig større eierkonsentrasjoner.

- Mange vil nok se på denne saken med nye øyne etter oppkjøpene de siste dagene, sier Valgerd Svarstad Haugland ifølge NRK.

I forrige uke uttrykte flere andre mediepolitikere sin bekymring i forbindelse med kjøpet.

Ola T. Lånke i Kristelig Folkeparti er urolig, men forstår at Kanal4 trenger å styrke sin kapital.

- Det er klart det gjør oss litt bekymret for hva Kanal4 kan komme til å bli. Vi hadde illusjoner om at dette kunne bli en kanal som ville styrke mangfoldet, og ikke minst fange opp mye av det som skjer av nyheter og aktualiteter ute i landet, sier Lånke til NRK.

Kanal4 fikk konsesjonen for å drive riksdekkende, reklamefinansiert radio blant annet på grunnlag av en bred eiergruppe av regionaviser.

Magnar Lund Bergo i Sosialistisk Venstreparti mener det blir færre redaksjoner og færre meninger hvis TV 2 blir en stor eier i Kanal4.

- Ut fra et menigmannssynspunkt sier det seg selv at dette ikke er det som er målet, at dette ikke er ønskelig, sier han, ifølge NRK.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere