*Nettavisen* Nyheter.

Kanalen blir større

Kongressen i Panama har nå formelt vedtatt å utvide landets ekstremt viktige kanal.

22.08.06 20:18

Nå er det vedtatt at Panama vil investere 33 milliarder kroner i en utvidelse av landets viktige inntektskilde, Panama-kanalen, melder BBC.

Panama-kanalen var kontrollert av USA til 1999 da den ble overlevert til Panama. Kanalen er nødvendig for nesten fem prosent av den globaliserte handelen.

NA24 - din næringslivsavis

For store skip
De største skipene er for brede til å kunne gå igjennom kanalen i tillegg er kapasiteten nær sprengt. Kanalen kan i dag håndtere skip fraktende opptil 4.000 containere, såkalte Panamax fartøy, men med et utvidet skipsleie skal skip med 10.000 containere komme igjennom.

Dette skal gjøres ved å tilføre et tredje skipsløp og et nytt sett med sluser. Det går frem av en pressemelding fra kanalens styreformann Ricaurte Vasquez tirsdag.

100 år etter
Planen er å ha prosjektet i havn i 2014, akkurat 100 år etter at kanalen åpnet. Planlegginen av en utvidelse har pågått de siste fem årene.

Det er blitt holdt en folkeavstemning i landet der det viste seg at innbyggerne stilte seg positive til en utvidelse, men kritikerne hevder at også den nye kanalen ikke vil møte dagens shippingkrav.

Kanalen håndterer i dag omkring 14.000 skipspasseringer årlig, kun slått av Suez-kanalen i Egypt. Kanalavgiftene generer i dag omkring 1 milliard dollar i inntekter for Panama.

Det er blant annet den store veksten i containertrafikken mellom USA og Asia som Panama ønsker å fange opp.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag