Kanariøyenes skatter - El Hierro

Foto: Flavio Vallenari (© Flavio Vallenari - 2009)

Kanariøyene har mye mer enn kunstige hotellbyer og overbefolkede strender å by på. El Hierro er verdens evigvakre ende.

03.08.12 14:52

Følg oss på FACEBOOK

Flystripa er innhyllet av tåke når vi ankommer. Eller kanskje det er rester av skyer som ligger spiddet på fjelltoppene. Vi henter uansett leiebilen og summer av sted gjennom et øde landskap med store, svartgrå lavasår. Her og der veksler grønngule busker med terrakottabrente vekster – farger som står godt mot den svarte jorden.
Den vesle øya El Hierro er ikke førstevalget for partykonger og shoppingdronninger, men mer for de som vil ha ro og mektige naturopplevelser.
Etter ti minutter kjører vi inn i Valverde – den eneste av øygruppas hovedsteder som ikke ligger ved havet – og blir ønsket velkommen av folketomme gater, velstelte bakgårder og hus med maks tre etasjer.
En lang tunnel gjennom fjellet tar oss til den mer solfylte vestsiden. Tomatjorder, ananasplantasjer og vingårder kanter veien til stedet som ble ansett å være verdens ende før Amerika ble «oppdaget». På eldre kart er det også her nullmeridianen ble plassert.

I fiskerlandsbyen La Restinga på den andre siden av øya er stemningen livligere. Skolebarn med sommerferie hopper fra brygger, familier slapper av på strendene og i havnen henger tenåringer blant de fargerike fiskebåtene.
På en bar tømmer fem menn fra England hver sin kalde øl, og forteller meg at de er på sin årlige fiskeferie. Området utenfor La Restinga er et paradis for både fiske og dykking.
– I går fikk vi en rugg på 400 kilo. Den ble behørig fotografert før vi slapp den tilbake til havet.
Apetittvekkende dufter leder oss mot en restaurant. Jeg studerer menyen mens vår servitør Alexi forteller at han driver stedet med tre av sine søsken.
– Storebror ble fisker i stedet, og leverer fersk fisk til oss hver dag, forteller Alexi og setter fram skåler med skjell, reker og grillet fisk samt en karaffel hvitvin fra vinkollektivet på den andre siden av øya.
Det er i det hele tatt svært lite ved livet på El Hierro som minner om masseturisme.

LA PALMA
EL HIERRO
TENERIFE
GRAN CANARIA
FUERTEVENTURA
LANZAROTE
LA GRACIOSA
LA GOMERA

3 tips for El Hierro

Spisested
El Refugio er en koselig fisk- og skalldyrrestaurant i byen La Restinga på sørøstkysten.

Sov
Punta Grande i Frontera var i sin tid verdens minste hotell ifølge Guinness rekordbok, og ligger tett inntil havet.

Opplev
Utenfor byen La Restinga har det i 10 år på rad blitt arrangert et uoffisielt VM i undervannsfotografering. Det sier sitt om dykkeforholdene her.
www.buceolarestinga.com

Fakta om El Hierro

Fastboende: 11 000
Km2: 269
Høyeste punkt: 1501 moh.

Gratis reiseguider

Last ned gratis reiseguider til for eksempel Tenerife, Gran Canaria, Lanzarote og Fuerteventura.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag