*Nettavisen* Nyheter.

Kandidatenes hemmelige våpen

Foto: (Scanpix)

Både Michelle Obama og Ann Romney er mer populære enn sine ektemenn.

09.09.12 20:06

Det tok ikke lang tid fra Barack Obama for alvor slo inn på radaren at folk også fikk øynene opp for kona Michelle.

Siden den gang har hun fått mye oppmerksomhet, for alt fra klesstil til sin humor.

Michelle Obama advokatutdannelse fra Princeton Univesity og Harvard Law School, og har jobbet for Chicagos borgermester Richard M. Daley og University of Chicago. Etter valget i 2008 ble hun den første afroamerikanske førstedamen, og populariteten hennes økte voldsomt.

Tiltak mot overvekt
Og hun er stadig populær hos amerikanerne. Ifølge en undersøkelse gjort i mai har 66 prosent et positivt inntrykk av henne. Et stadig tilbakevendende tema er at hun fremdeles er mer populær enn presidenten selv. Da programlederen Jon Stewart tidligere i år sammenlignet populariteten hennes med iskrem sa hun om ektemannens status:

- Han er som grønnsaker.

I tillegg til tradisjonelle førstedameplikter har hun, som mange før seg, etablert sine viktigste kampsaker i løpet av de siste fire årene. I 2010 lanserte hun kampanjen «Let's Move!» som brakte lærere, leger, sykepleiere, mødre, fedre og lokalsamfunn sammen om å bli kvitt overvekt blant barn.

Sammen med visepresident Joe Bidens kone Jill lanserte hun Joining Forces året etter, et initiativ for å integrere veteraner i samfunnet etter endt militærtjeneste.

Ifølge Det hvite hus sine egne nettsider er hun likevel «først og fremst Malia og Sashas mamma».

- Når ut til velgerne
Men mye tyder på at hun har en konkurrent i Ann Romney. Ifølge statistikkene ser det ut til at hun allerede er godt likt. Så tidlig som april var hennes statistiske populartitet høyere enn ektemannen Mitt Romneys.

Ifølge Politico har den 62 år gamle bestemoren oppnådd «rockestjernestatus».

Klikk på bildet for å forstørre.

Ann beskrives som smart og velartikulert. Hun har en bachelorgrad i fransk, men var hjemmeværende med parets fem gutter. I tillegg har hun deltatt i en rekke veldedige organisasjoner. I 1998 ble hun diagnosert med multippel sklerose, men hun deltar likevel i valgkampen.

Parets sønn Tagg har sagt at hun er god på å roe ned ektemannen, og at hun derfor ikke er borte fra ham i lange perioder av gangen.

I tillegg har hun en sterk tilknytning til hans velgerbase. Noe som kan bli svært nyttig i perioden fremover.

- Mitts tilknytning til velgerne kommer fra familieverdier som vises gjennom Ann. Hun er en autentisk kjerne av hans konservative prinsipper, sier den republikanske strategen Alex Castellanos.

Hun er heller ikke redd for å uttale seg om kritikken mot ektemannens personlige formue.

- Vi gir ti prosent av vår inntekt til kirken vår hvert år. Tror du det er en person som ønsker å gjemme ting for offentligheten? Nei. Han er en god mann. Som guvernør i Massachussets tok han ikke ut lønn på fire år, sa hun, ifølge Huffington Post.

Kaster seg ut - med trygge saker
Og både Ann og Michelle gjør hva de kan for å nå ut til potensielle velgere for sine ektemenn.

Selv om hun skal ha mislikt å delta i ektemannens valgkamp i starten har Michelle nå tatt en mye større del. Allerede i november dukket hun opp på Obama-tilhengernes hovedkontor i Chicago for å vise sin støtte.

«I den første perioden ble hun knyttet til glamour, i den andre handlet det om å påvirke og nå går hun inn i en tredje fase: en ambassadør for en administrasjon som sliter og en formidler av sin ektemanns poenger», skriver New York Times.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Michelle har kastet seg veldig inn i valgkampen og tar aktivt del. Hillary Clinton ble jo skremt til å være forsiktig. Så Michelle er vel mer aktiv enn noen, sier professor emeritus i Nord-Amerikanske studier ved UiO, Ole O. Moen, til Nettavisen.

- Men hun kjører på sikre saker: overvekt og veteraner. Det er jo ikke kontroversielt. Hun vil nok ikke gå ut for selvbestemt abort akkurat, sier han.

Gode ord om hverandre
I sommer har hun også oppfordret folk til å stemme, i tillegg til å reise rundt i USA for å samle inn penger til valgkampen. Hun har til og med oppfordret Ann til å nyte den intense perioden som nå venter.

- Du får se landet på en helt annet måte enn normalt. Nyt det, det er et privilegium. Jeg har følelsen av at hun setter pris på det, har hun sagt, ifølge Reuters.

Ann har heller ingen vonde ord å si om den nåværende førstedamen.

- Jeg liker at de har en tett knyttet familie. Jeg liker at hun snakker om å gjøre barn sunnere, sa Ann Romney til USA Today.

- Hun er strålende. Jeg synes hun gjør en god jobb.

Kakebakekonkurranse
Valgkampen består også av mindre seriøse begivenheter, som Family Circles Presidential Cookie Bake-Off. Leserne stemmer på oppskrifter sendt inn av kandidatenes fruer.

For ordens skyld har Michelle Obama i år valgt en oppskrift laget av døtrenes gudmor, med valnøtter og tre typer sjokolade. Ann Romney har på sin side valgt hvetekjeks laget med peanøttsmør, sjokoladebiter og M&Ms.

Her kan du se oppskriftene tidligere presidentfruer og kandidatkoner har sendt inn.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.