RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kanonmåned for aksjefond

Sist oppdatert:
Januar var en meget sterk børsmåned, og aller best gikk det for aksjefond som har satset på små og mellomstore selskaper, gjerne med høy risiko. Her har du vinnerne og taperne
Januar var en meget sterk børsmåned, selv om det falt litt tilbake mot slutten.

Oslo Børs fondsindeks, som mange aksjefond måler seg mot, steg 8,4 prosent i januar. Det er godt på vei mot en normal årsavkastning i aksjemarkedet.

Januar har også tradisjonelt vært en sterk måned i aksjemarkedene.

Små vinnere

Denne gangen var det fond som satset på små og mellomstore aksjer, gjerne med høy risiko, som gjorde det best, slik det gjerne er når børsten stiger kraftig.

Det beste norske aksjefondet i januar var DnB SMB, som steg hele 17,35 prosent, ifølge tall fra Oslo Børs.

Deretter følger tre fond fra Sundal Collier Fondsforvaltning på rad: Sundal Collier Norge, med 16,17 prosent, Sundal Collier Aktiv med 15,77 prosent og Globus Norge med 15,63 prosent.

Disse tre fondene har mange av de samme aksjene i porteføljen, og har satset spesielt hardt på små teknologiselskaper, delvis også selskaper som ikke er børsnotert.

Dermed fikk de en brutal nedtur etter at IT-boblen sprakk i år 2000. Men til gjengjeld har de fått en kraftig opptur i fjor og hittil i år.

Alle disse tre fondene har steget over 120 prosent siden nivået for ett år siden, som også var nær bunnen, som ble nådd i februar i fjor.

Trauste tapere

I januar har de fondene som har satset på trauste og store selskaper blitt hengende etter. Den minste oppgangen hadde Storebrand Verdi, som steg 4,08 prosent. Dette er et fond som har falt relativt lite i det dårlige markedet frem til i fjor, men som altså sliter med å holde følge i kraftig oppgang.

Fondet satser på aksjer som Hydro, DnB og Orkla, altså børsens trauste tungvektere.

Også fonds som konsentrerer seg om de mest likvide aksjene på børsen, som er med i OBX-indeksen, er blitt hengende etter i januar.

Det gjelder Carnegie OBX, ABIF Indeks, Avanse OBX Indeks og Fondsforvaltning PLUSS OBX, som okuperer de fire plassene over Storebrand Verdci på bunnen av januar-listen, alle med en avkastning rundt 7 prosent for måneden.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere