Kanontall for Sp og Vedum i ny måling

Rekordmåling i Nettavisen:

JUBELTALL: Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum har grunn til å juble over 15,8 prosent på Sentios siste meningsmåling.

JUBELTALL: Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum har grunn til å juble over 15,8 prosent på Sentios siste meningsmåling. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

Senterpartiets leder, Trygve Slagsvold Vedum, har stor grunn til å juble.

22.05.19 15:16

På Sentios maimåling for Nettavisen og Amedia fosser Senterpartiet fram til rekordhøye oppslutning på 15,8 prosent.

Les også: Krisemåling for Arbeiderpartiet

Se resultatene for alle partiene lenger ned i saken.

- Siden oppstarten vår i oktober 1997, har vi ikke målt bedre resultater for Rødt og Senterpartiet, sier administrerende direktør i Sentio, Arve Østgaard, til Nettavisen.

Vedum: - Enormt gode tall

Senterpartiets leder, Trygve Slagsvold Vedum, er svært godt fornøyd med meningsmålingen. Et resultat på 15,8 prosent er godt over det partilederen hadde sett for seg.

- Det er enormt gode tall for oss, og jeg tror det har mye med at vi har vært tydelig over tid, sier Slagsvold Vedum til Nettavisen.

I forrige uke kledde han seg opp i bunad for å støtte aksjonistene som kjemper mot nedlegging av lokalsykehus, men det er langt fra den eneste saken de har gått inn i.

- Vi har vært tydelige på sentraliseringspolitikken til regjeringen, som gjør at beredskapen blir dårligere lokalt. For tre - fire år siden mente flere at det var bakstreversk det vi sa, men nå ser vi at det skjer, sier Slagsvold Vedum, og legger til:

- I tillegg er vi det eneste tydelige opposisjonspartiet til avgiftspolitikken som regjeringen har ført. Se bare på bensinprisen nå, og se på bompengene. Vanlige arbeidsfolk har opplevd at det er blitt tøffere, ved at avgiftene har gått opp, sier han.

- Skal gjøre vårt beste valg

Han mener likevel at den viktigste saken er at de ønsker å ta hele Norge i bruk.

- Folk ser at den politikken regjeringen fører ikke er for hele Norge, men bare deler av Norge. Folk vil ha politi i nærområdet sitt, lavere avgifter og grunnleggende tjenester nært der de bor - og der har vi vært tydelige, sier Slagsvold Vedum.

- Går dere nå mot 20 prosent?

- Vi har to mål til lokalvalget til høsten: Vi skal blir større enn Frp og gjøre det beste lokalvalget i partiets 99-årige historie, sier han.

Målingen vil gitt Senterpartiet 10 nye stortingsrepresentanter (29 totalt).

Totalt har Sentio intervjuet 1000 personer, i perioden fra 14-18. mai. Feilmarginen ligger mellom 1,1 og 3,1 prosent.

Nettavisens partibarometer for mai 2019. 1000 personer er intervjuet i perioden 14. til 18. mai 2019. Feilmarginen ligger mellom 1,1 og 3,1 prosent. Målingen er utført av Sentio Research Norge AS for Nettavisen og Amedia. (Infografikk: Trond Lepperød/Nettavisen)

Krisemåling for Arbeiderpartiet

Meningsmålingen er samtidig den laveste målingen for Arbeiderpartiet siden januar 2018.

Arbeiderpartiet går mest tilbake på Sentios maimåling for Nettavisen og Amedia. Partiet får en oppslutning på 23,1 prosent, og går tilbake 4,4 prosentpoeng fra april.

Les: Krisemåling for Arbeiderpartiet

I tillegg til Rødt fosser Senterpartiet fram, til et resultat på 66 prosent.

Ville gitt regjeringsskifte i Norge

Målingen, der folk er spurt om hva de ville stemt om det var stortingsvalg i morgen, ville imidlertid gitt et regjeringsskifte i Norge, om det var valgresultatet.

Både Venstre og KrF havner under sperregrensen på fire prosent. Venstre fortsetter videre nedover til en oppslutning på 2,3 (-0,1) prosent, mens KrF går noe fram til 3,6 (+0,2) prosent.

Resultatet gir regjeringspartiene 66 representanter på Stortinget, som er langt fra flertall. Samtidig har ikke Arbeiderpartiet flertall med Senterpartiet og SV alene, men vil måtte søke støtte hos Rødt eller Miljøpartiet de Grønne for å styre landet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.