Store deler av Nord-Norge har de siste ukene har vært preget av lave temperaturer og høye brøytekanter. Nå ser det imidlertid ut til at det dårlige været er i ferd med å snu.

Les også: 15. juni blir det strengere regler på elsparkesykkel

Denne uken går nordlendingene lysere tider i møte.

- Det blir stort sett gode temperaturer med litt varierende skydekke. Her er det snakk om høye skyer, hvor solen skinner gjennom. Det blir også litt tørr fralandsvind, forteller statsmeteorolog Unni Nilssen ved Meteorologisk institutt til Nettavisen.

Fra og med mandag vil det bli opphold i snø og lange perioder med sol. Det spås at både Nordland og Troms vil kunne få temperaturer opp mot 20 grader.

Økt snøskredfare

Til tross for meldinger om at finværet er på vei, er det ikke helt uten bekymring at befolkningen i nord børster støvet av joggeskoene og setter seg ut på terrassen.

Les også: Isak Dreyer-bildet skapte storm - svaret hans vekker nye reaksjoner

De høye temperaturer vil nemlig gi en betydelig økning i snøskredfaren, mener Ingrid Skrede som er vaktleder ved Snøskredvarslinga.

- Vi har sendt ut et farevarsel tidligere i dag. Faregrad tre utgjør en betydelig snøskredfare, men det er avhengig av hvor mye sol det blir i løpet av denne uken, forteller Skrede.

7. april ble tre personer erklært døde etter å ha blitt tatt av et snøskred i Lyngen i Troms. Fire personer ble tatt av snøskred i Møre og Romsdal og Finnmark samme uken, og antallet skred var langt høyere.

Med komplekse skredforhold som dette er det viktig å planlegge godt og gjerne unngå skredterreng. Troms og Finnmark vil være mest preget av snøskredfaren, mener Skrede.

Regntungt på Sør- og Østlandet

Skrede forteller at snøskredfaren vil synke dersom nedbørsmengende blir mindre og temperaturen holder seg på et stabilt nivå.

- Faren vil avta etter hvert. Det er i overgangsfasen fra lave temperaturer til høye temperaturer at snøskredfaren er på sitt høyeste, sier hun.

I Sør-Norge blir det derimot regntungt de neste dagene. Særlig vil det regne på Vestlandet, skriver Meteorologisk institutt på Twitter.

Her kan det komme drøye 50 mm nedbør fram til torsdag. Østlandet og Sørlandet vil også få moderate mengder nedbør.

Les også: