Se folk løpe etter fly i denne videoen:

Tusener har samlet seg på Kabuls flyplass i håp om å forlate hovedstaden etter Talibans inntog. I kaoset har flere mennesker mistet livet, melder internasjonale nyhetsbyråer.

Videoer som sirkulerer på sosiale medier viser folk som strømmer ut på rullebanen, forsøker å klatre på landgangen til fly og løper etter fly som tar av. Amerikanske Apache-helikoptre blir brukt til å jage folk fra flystripa, skriver journalisten Ahmer Khan på Twitter. En annen video viser noe som faller fra et amerikansk militærfly i lufta over Kabul. Dette hevdes å være to personer som klamret seg til landingshjulene på flyet. Dette er ikke bekreftet. En annen video skal vise personer utenpå et fly som beveger seg bortover rullebanen.

Se videoer lenger ned i saken.

Dette vet vi om situasjonen i Kabul

  • Russlands ambassadør i Afghanistan skal møte Taliban i Kabul tirsdag, melder nyhetsbyrået AFP.
  • Amerikanske soldater har tatt kontroll over luftrommet over Afghanistan mens de forsøker å håndtere en kaotisk situasjon på flyplassen.
  • Øyenvitner sier til Reuters at minst fem personer er døde på flyplassområdet.
  • Flere norske ambassadeansatte i Kabul er evakuert ut av Afghanistan natt til mandag, ifølge utenriksminister Ine Eriksen Søreide.
  • Flere hundre dansker og lokalt ansatte har fortsatt ikke blitt evakuert fra Kabul, ifølge utenriksminister Jeppe Kofod.
  • Taliban har erklært Afghanistan-krigen som over etter å ha tatt kontroll over presidentpalasset i Kabul, melder Al Jazeera.

Desperate scener

Det er både afghanere og utenlandske statsborgere som har samlet seg på flyplassen i Kabul.

Flere videoer viser desperate mennesker som tilsynelatende prøver å ta seg inn i parkerte fly og klatrer opp på bygninger på flyplassen.

– Jeg føler meg veldig utrygg her. De avfyrer skudd i luften, uttalte et vitne til AFP.

– Menneskemengden er ute av kontroll. Skuddene ble avfyrt for å få kontroll over kaoset, uttalte en amerikansk tjenestemann til Reuters etter at amerikanske soldater skjøt i luften for å spre menneskemengden.

Minst fem døde på flyplassen

Øyenvitner sier til nyhetsbyrået Reuters mandag at minst fem personer er døde inne på flyplassområdet. Dette skal ha skjedd da en menneskemengde forsøkte å komme seg med fly som forlot flyplassen.

Natalie Amiri, korrespondent for tyske ARD, delte en video fra flyplassen der man hører skyting.

Det er ikke kjent om de døde har blitt skutt eller trampet ned. Reuters' melding om situasjonen siteres blant annet av Al Arabiya.

Presidenten rømte landet

Søndag vedgikk Afghanistans president Ashraf Ghani at Taliban har vunnet. Han kom med uttalelsen etter å ha flyktet fra landet. Flukten var nødvendig for å hindre blodsutgytelse, uttalte han.

Erklærte Afghanistan-krigen som over

Taliban inntok søndag presidentpalasset i Kabul og har erklært at krigen i Afghanistan over, melder nyhetsbyrået Reuters mandag.

- Dette er en stor dag for det afghanske folk og mujahedin. De ser nå fruktene av anstrengelsene og det de har ofret gjennom 20 år, uttalte Mohammad Naeem, talsmann for Taliban til Al Jazeera TV.

- Takket være Gud er krigen i landet over, het det uttalelsen.

Taliban sier de skal omdøpe landet til Det islamske emiratet Afghanistan, slik landet het sist Taliban styrte.

Les også: Al Jazeera: Taliban erklærer at krigen er over

Se videoen som viser folk som løper etter et fly på rullebanen i Kabul øverst i artikkelen.

Norske ansatte evakuert

Flere norske ambassadeansatte i Kabul er evakuert ut av Afghanistan natt til mandag, ifølge utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).

– Jeg kan bekrefte at vi i natt har fått evakuert ut norske ansatte. Men vi er midt i en evakueringsoperasjon, og jeg kommer ikke til å gi flere detaljer enn det, sier Eriksen Søreide til NRK.

Hun beskriver situasjonen i Kabul og Afghanistan som uoversiktlig.

– Vi jobber nå på spreng med å få ut alle de vi skal ha ut, sier utenriksministeren.

– Ekstremt krevende

Eriksen Søreide kaller evakueringsarbeidet «ekstremt krevende» og viser til sikkerhetssituasjonen i og rundt Kabul og på byens flyplass.

– Så det er en veldig krevende operasjon, og vi er nå midt i den kanskje mest krevende fasen, sier hun.

Natt til mandag opplyste Danmarks forsvarsminister Trine Bramsen at det danske forsvaret sent kvelden i forveien hadde evakuert en gruppe dansker og nordmenn fra Afghanistan. Operasjonen skjedde under «meget vanskelig forhold».

Bramsen fortalte ikke hvor mange som var blitt evakuert. Verken Utenriksdepartementet eller Forsvarsdepartementet i Norge kunne umiddelbart bekrefte opplysningene overfor NTB.

FNs sikkerhetsråd møtes

FNs sikkerhetsråd møtes mandag ettermiddag norsk tid etter at Norge og Estland ba om et hastemøte for å drøfte utviklingen i Afghanistan. FN har bedt Taliban, som nå mer eller mindre kontrollerer hele Afghanistan, om å vise full tilbakeholdenhet.

Les også: Regjeringen snur og vil vurdere sakene om opphold for eks-ansatte afghanere på nytt

Flere eks-ansatte i kan få asylsøknad behandlet

Mandag kom meldingen om at den norske regjeringen åpner for at eks-ansatte i Afghanistan som ikke søkte asyl i 2015 kan få søke igjen.

– I forbindelse med behandling av saker etter 2015-instruksen fikk ti personer avslag av tungtveiende grunner. Det legges ikke opp til å behandle disse søknadene på nytt, sier justisminister Monica Mæland (H) i en epost til NTB mandag morgen.

– Derimot finnes det grupper som ikke var dekket av 2015-instruksen. Det finnes også personer som har vært lokalt ansatte som av ulike grunner valgte å ikke søke i forbindelse med søknadsordningen i 2015. Disse gruppene kan bli behandlet nå i lys av den alvorlige situasjonen, fortsetter hun.

Det har vekket sterke reaksjoner at afghanske eks-ansatte som har bistått de norske styrkene, har fått avslag på sine søknader om opphold. Regjeringen har gjentatte ganger i sommer avvist å ta en ny vurdering av disse sakene, som har vært ønsket av flere opposisjonspartier.

66 prosent av de spurte i en undersøkelse som Kantar har utført for Forsvarets forum , mener at Norge bør gi oppholdstillatelse til alle afghanere som har jobbet for Norge i Afghanistan.