SCULENI, IASI (Nettavisen): Desperate mennesker har hopet seg opp i tusentall på flukt fra Ukraina og inn til EU-land i håp om å få et bedre liv.

Dette er Nettavisens egne bilder og observasjoner i grensebyene Otaci i Moldova og Sculeni i Romania.

Lørdag kveld, klokken er rundt 21.00 i Norge. I dette øyeblikket blir en mann stoppet av grensepolitiet i Romania. Han er sammen med minst fem andre unge menn som kjører en minibuss med moldovske bilskilt.

Etter at grensepolitiet har sjekket passet hans bryter det ut tumulter.

HER KAN DU LESE ALT OM UKRAINA-KRIGEN.

Ble tatt til side

De andre unge mennene i reisefølget flokker seg rundt politimannen. Hovedmannen har fått beskjed om at han ikke får bli med videre. De andre ungdommene blir hissige og omringer politimannen og hever stemmene.

- Hvorfor? Hva er problemet? sier en av mennene på engelsk.

Les også: Kvinner og barn strømmer over grensen - pappaene er igjen i Putins helvete

Hovedmannen tas etter kort tid til side av politimannen og har en uviss skjebne i møte. Nettavisen kjenner ikke til bakgrunnen for tumultene som oppstod.

- Dere kjenner til situasjonen her! sa en irritert grensepolitibetjent som kontrollerte Nettavisens reportere.

Foranledningen var at han i en rekke spørsmål lurte på om «alt var bra». Vi bekreftet dette, og supplerte med at det var lange køer langs grensen.

Få minutter senere stoppes en rumenskregistrert bil av en militærkledd tolloffiser. De to mennene i bilen ble tatt ut og ransaket av offiseren på stedet. Bilen, som var full avd øl i bagasjerommet, ble også gjennomsøkt.

Men begge mennene fikk reise videre uten nevneverdige problemer.

Lange køer

Grensekøen inn til Romania fra Sculeni i Moldova var i underkant av to kilometer lang lørdag kveld. Nettavisens utsendte satt i køen i over fire timer og fikk pass, kjøretøysdokumenter og bilen kontrollert fem ganger.

Ved fire av tilfellene innebar kontrollen at vi fysisk måtte ut av bilen og åpne opp dører og bagasjerommet.

I tillegg ble det stilt spørsmål om hvor vi var fra, hvor vi skulle, hvor vi hadde vært og hva vi hadde gjort.

- Har dere våpen eller narkotika med dere?

- Nei, svarte Nettavisens reportere og vedkommende som var på siste kontrollpost, smilte og ga oss klarsignal for å kjøre inn til Romania.

Kontrasten var sterk til fredag formiddag, like etter at krigen hadde brutt ut. Ved den samme grensepasseringen var det knapt biler i noen av retningene. Av de få bilene som var der da Nettavisen passerte skulle de fleste inn til Moldova.

Desperate skjebner

Ved Otaci, nord i Moldova, få kilometer fra den ukrainske grensen, gikk det nok så stille og rolig for seg fredag ettermiddag. Helt ved grensen strømmet flyktninger inn til Moldova i store hopetall. De aller fleste Nettavisen snakket med i Otaci ønsket ikke å bli identifisert av frykt for egen sikkerhet.

I Otaci var det flere desperate skjebner som hadde passert grensen fra Ukraina. Noen kvinner og barn kom til Moldova uten fedre og ektemenn fordi Ukraina ikke tillater menn i vernepliktig alder, fra 18 til 60 år, å forlate landet.

Les også: Ukrainas president med klar beskjed til russerne

Ved grensepasseringen var det kvinner som kom alene med barn i den ene armen og koffert i den andre. Det var flere grensepolitipatruljer og offiserer. I tillegg stod helsepersonell i beredskap for å hjelpe.

Det var også flere frivillige som bidro med å dele ut varm og kald drikke, i tillegg til enkel matservering.

Les også: Zelenskyj i ny video: – Jeg er her. Vi kommer ikke til å legge ned noen våpen

De aller fleste av dem som var ved dette flyktningmottaket var unge menn. Mange var opprinnelig fra andre land enn Ukraina og enkelte av dem fikk drømmen om et bedre og økonomisk rikere liv i Europa knust. Én av dem som blir sendt tilbake til hjemlandet er Jalal fra Aserbajdsjan.