*Nettavisen* Nyheter.

Erik Stephansen

Kaoset i USA bør få konsekvenser for Norges forhold til EU

Demonstrasjoner i USA og Donald Trump

UBEREGNELIG: Hva om FN blir uvesentlig, og vår nærmeste allierte USA eller Nato ikke lenger er til å regne med?   Foto: NTB scanpix

Sjelden har situasjonen i USA vært så uoversiktlig. Også for Norge kan det bli såpass alvorlig at vi bør orientere oss på nytt i det politiske verdensatlaset.

KrF-politikeren Lars Korvald (1916 - 2006) huskes ikke for svært mye, selv om han var statsminister i Norge et knapt år fra oktober 1972 til oktober 1973.

Men han sto bak én udødelig replikk i Stortinget:

«Norge er et land i verden, herr president».

Han hadde selvsagt helt rett. Korvald hadde den utakknemlige jobben med å snekre sammen en avtale etter Norges første nei til Europa den 25. september 1972. Og Norge har alltid vært avhengig av gode allierte og samarbeidspartnere.

  • Derfor var Norge en av pådriverne for opprettelsen av FN i 1948, med nordmannen Trygve Lie som første generalsekretær.
  • Derfor meldte vi oss inn i Nato året etter, fordi verdenskrigen hadde vist hvor sårbare vi var, og på grunn av den kalde krigens skremmende utsikter.

Les også: Plyndring i New York - derfor har jeg leid inn væpnede vakter

Særlig på venstresiden var det skarp splittelse den gangen. Men i dag er det tilnærmet enighet i norsk politikk om at Nato har tjent oss godt i over 70 år. Vel har vi ofte oppført oss som den flinkeste gutten i klassen, og gjort akkurat som USA har villet, men det har delvis vært strategisk motivert.

Nå kan situasjonen være i ferd med å endre seg:

Mange skriver mørke kommentarer om dagen, og det er liten tvil om at USA med Donald Trump i spissen beveger seg i autoritær retning. Det er selvsagt lett å være pessimistisk, men et worst case scenario kan ikke fullstendig utelukkes:

Selv om den amerikanske grunnloven er helt krystallklar, det skal avholdes presidentvalg hvert fjerde år, er det ikke umulig at Trump vil lete etter grunner for å utsette det. Hans egen katastrofale håndtering av korona-viruset kan paradoksalt nok hjelpe ham, og nå kan også opptøyene brukes som argument.

Enkelte kommentatorer i USA skumler til og med om at Trump heller bensin på bålet med vilje, for om mulig å provosere fram unntakstilstand. Hva om han erklærer et mulig valgnederlag som FAKE?

Eller hva om han vinner valget, og fortsetter sin uberegnelige politikk, melder landet og den amerikanske finansieringen ut av FN, og isolerer USA ytterligere?

Norge har selvsagt miljøer som akkurat nå sitter og studerer slike scenarier, men også vi i den store offentligheten bør tenke tanken:

Hva skjer hvis FN bryter sammen? Hva skjer hvis vi ikke lenger kan stole på NATO - i en situasjon der særlig Kina tar mål av seg til å bli verdens nye supermakt - og også Russland vil måle krefter på den internasjonale arenaen?

Det er da EU etter min mening for alvor bør komme på dagsorden igjen.

Les flere kommentarer av Erik Stephansen

Ja, vi har sagt nei til EEC, EF eller EU to ganger før, både i 1972 og 1994. Og ja, i hele 26 år har det vært en slags enighet både blant politikere og i mediene om at dette vanskelige og splittende spørsmålet for det norske folk - det lar vi ligge.

Men nå kan dette mantraet blir vår egen verste fiende. Nå er det på tide å børste støvet av den gamle debatten igjen.

For det verste som kan skje er at Norge blir stående alene. At vi i vår uendelige rikdom og selvopplevde visdom tar Ibsen på alvor - og tror at den sterkeste i verden, det er han som står mest alene.

Her snakker også klimaendringene til oss med stort alvor:

Med issmelting i Arktis øker også interessen for de strategisk viktige nordområdene. Plutselig kan Norge befinne seg i sentrum for en stormaktskonflikt der både Kina og Russland insisterer på en mer sentral rolle.

Hva da om FN er blitt ytterligere svekket? Hva da om vår nærmeste allierte USA ikke lenger er til å regne med, og Nato ikke klarer å mobilisere samlet nok?

Det er da vi må søke mot våre nærmeste venner. Mot svensker og dansker, nederlendere, franskmenn og tyskere, naboer og frender som alle har felles interesse av et samlet Europa i en usikker verden.

Vi må i alle fall våge å diskutere det. Det kan hende det haster.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag