*Nettavisen* Nyheter.

Kaotisk i Hongkong, mann påtent av demonstranter

A protester is detained in Central district of Hong Kong on Monday, Nov. 11, 2019. A Hong Kong protester was shot by police Monday in a dramatic scene caught on video as demonstrators blocked train lines and roads during the morning commute.

MANGE PÅGREPET: En maskert demonstrant ble skutt av politiet og 266 andre demonstranter ble pågrepet i Hongkong mandag. Foto: Vincent Yu (AP)

En mann ble påtent av maskerte demonstranter, og én demonstrant ble skutt av politiet i Hongkong, der det rådet kaotiske tilstander mandag.

11.11.19 11:58

En video som er delt i sosiale medier, viser at mannen som ble påtent, krangler med en gruppe demonstranter. Plutselig heller en maskert og svartkledd demonstrant en væske over ham og tenner på med en lighter.

Ifølge ubekreftede meldinger skal en krangel om nasjonalitet ha ligget bak hendelsen. Tilstanden til mannen omtales som kritisk.

Situasjonen i Hongkong var alt i morgentimene mandag kaotisk. Demonstranter satte fyr på barrikader, raserte butikker og togstasjoner, sperret innfartsveier og tunneler og skapte store problemer for kollektivtrafikken.

Ifølge politiet ble det også kastet brannbomber på lokaltog, men uten at noen ble skadd. Også dette ble filmet og delt i sosiale medier. Åtte av byens elleve toglinjer ble innstilt mandag, og det samme ble et stort antall bussavganger.

Klikk på bildet for å forstørre. En fotgjenger ser på rotet i en gate i Sai Wan Ho-distriktet mandag morgen. Det oppsto uroligheter da en maskert demonstrant ble skutt i overkroppen av en politimann.

En fotgjenger ser på rotet i en gate i Sai Wan Ho-distriktet mandag morgen. Det oppsto uroligheter da en maskert demonstrant ble skutt i overkroppen av en politimann. Foto: Dale de la Rey (AFP)

Skutt av politiet

I morgentimene ble en maskert demonstrant skutt i brystet av en politimann i Sai Wan Ho-distriktet, noe som også ble filmet og delt i sosiale medier. Tilstanden til den 21 år gamle mannen er ifølge sykehuskilder kritisk.

Filmen fra stedet viser en politimann som trekker pistolen i et forsøk på å pågripe en maskert mann i et veikryss blokkert av demonstranter. En annen maskert demonstrant går mot de to og blir skutt.

Politimannen havner deretter i basketak med flere andre maskerte demonstranter, og to nye skudd kan høres. Ingen ble imidlertid truffet av disse. To av demonstrantene blir deretter pågrepet av andre politifolk som kom til.

I alt 266 personer ble pågrepet under mandagens demonstrasjoner i Hongkong, opplyser politiet.

Overdreven maktbruk

Det er tredje gang en demonstrant blir skutt av politiet side masseprotestene i Hongkong begynte i juni, og demonstranter anklager politiet for overdreven maktbruk.

– Jeg forstår ikke hvorfor politiet må bruke slik brutalitet og skade uskyldige mennesker. Det er galskap og helt ute av kontroll, sier den 22 år gamle IT-arbeideren Chan.

Protestene ble utløst av et omstridt lovforslag som åpnet for at innbyggere i Hongkong kunne utleveres til Kina for straffeforfølgelse der.

Lovforslaget ble siden trukket tilbake, men kravet om demokratiske reformer og protestene mot Hongkongs Beijing-støttede ledelse har siden økt i styrke.

(©NTB)

Klikk på bildet for å forstørre. Opprørspoliti brukte tåregass mot studenter mandag.

Opprørspoliti brukte tåregass mot studenter mandag. Foto: Kin Cheung (AP)


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag