Gå til sidens hovedinnhold

Kapitalflukt er alvorlig

Døtrene til Stein Erik Hagen flytter til Sveits og tar med seg eierskap til en milliardformue. Det er alvorlig, men lettvinthetene får dominere debatten.

Skal man dømme etter uttalelse fra finansminister Kristin Halvorsen, så ser hun ikke den omfattende kapitalflukten som nå pågår.

Derfor kan hun kommentere Hagens flytteplaner med lettvintheter som «å stikke fra regningen» og «unndra seg spleiselaget».

Hvilken regning og spleiselag Hagen har stukket fra, er litt uklart. I fjor betalte Canica-systemet nær 700 millioner kroner i skatt, mens Hagens familie privat betalte 60 millioner kroner.

Hvis nå Hagen-familien tar med seg eierskapet til sine 20 milliarder til Sveits, så er det alvorlig. En slik formue kan løfte investeringer på 60 milliarder kroner og kan lett bety titusener av arbeidsplasser.

Uansett hva man mener om Stein Erik Hagens person, er det dypt urettferdig å utnevne han som samfunnsfiende nummer en.

Rent menneskelig er det forståelig at en mann som er blinket ut som en fiende av statsminister og regjering, til slutt får nok. Hverken statminister Jens Stoltenberg eller tidligere Arbeiderparti-sekretær Martin Kolberg bør ha helt god smak i munnen for sin omtale av Stein Erik Hagen. Verst var kanskje Kolbergs uttalelse om at «de rike skal flås».

Hagens lettere pompøse stil utfordrer mange, og kommentatorene har stått i kø for å si at Hagen bare får pakke seg ut av landet. Støttespillerne i sak har naturlig nok heller ikke sluttet ring rundt Orklas hovedeier. Ingen har lyst til å gjøre felles sak med en milliardær som oppfattes å sutre over skattetrykk.

Hagens poeng er ikke å klage på for mye skatt, men på den tullete og symbolske formueskatten. Saklig sett har han og professor Ole Gjems-Onstad rett i at skatten er dårlig utformet og at den slår urimelig ut for enkeltpersoner.

Har du pengene i banken eller eier børsnoterte aksjer, blir du flådd. Og går du med underskudd, risikerer du i verste fall å måtte selge unna for å ha penger til å betale skatteregningen. Dessuten lever vi en verden hvor man enkelt kan flytte unna den særnorske formueskatten.

Stein Erik Hagen flytter i fullt dagslys, mens tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland tok utflytting i nattens mulm og mørke. Mange andre rike flytter stille og rolig milliardformuer ut av landet. Det typiske med Hagen-familien er at det gjerne skjer ved generasjonsskifter. Er det noen som tror at døtrene til verdens største skipsreder og fiskeoppdretter - John Fredriksen - kommer til å flagge hjem formuene og eierinteressene når de overtar?

Problemet til Kristin Halvorsen er at mange av disse ikke faller for lettvintheter som «spleiselag» og «stikke fra regningen». Mange av dem har vokst opp utenfor Norge og tatt sin utdannelse på internasjonale toppskoler. Hvis ikke Norge gjør det attraktivt å eie og drive virksomhet fra Norge, så velger de naturlig nok å bo i utlandet. Og milliardformuene kommer aldri tilbake.

Det hjelper neppe å skjelle dem ut.

Kommentarer til denne saken