Storbritannia er blant de landene i verden som har vaksinert høyest andel av befolkningen mot covid-19.

Statsminister Boris Johnson, som har vært hardt presset under hele pandemien, skal denne uken ha ytret en lite flatterende kommentar bak lukkede dører om landets vaksinesuksess.

- Grunnen til denne vaksinesuksessen er kapitalisme og grådighet, mine venner, sa Johnson angivelig i en zoom-samtale med partikollegaer, melder den britiske tabloidavisen The Sun. Uttalelsen er også gjengitt av andre britiske medier, deriblant Sky News.

Zoom-møtet skal ha funnet sted kort tid etter at statsministeren hadde avholdt en pressekonferanse for det britiske folk for å markere ettårsdagen for landets første nedstengning.

Johnson skal imidlertid ha vært rask på labben med å trekke tilbake den spøkefulle uttalelsen.

- Jeg angrer faktisk på at jeg sa det. Glem at jeg sa det, skal han ha sagt.

Les også: Syv rike land takket ja, mens Norge avslo vaksine-tilbudet

Spiste ostesmørbrød

Downing Street vil ikke kommentere uttalelsen, men benekter heller ikke at den ble ytret, ifølge Sky News.

- Dette skal ha blitt sagt spøkefullt i forbindelse med et internt møte hvor en partikollega satt og gaflet i seg et ostesmørbrød. Dette var en fleip med henblikk til den nokså grådige ostesmørbrød-spisingen, sier Storbritannia-ekspert og universitetslektor ved Universitetet i Agder, Jan Erik Mustad, til Nettavisen.

- Det ble sagt i et internt møte og ble lekket ut, så det er ingen offisiell uttalelse, understreker Mustad.

- Stemmer det at kapitalisme og grådighet ligger bak Storbritannias vaksine-suksess, Mustad?

- Nei. Det er vel ikke først og fremst grådighet som ligger bak denne suksessen. Det som ligger bak suksessen, er at Storbritannia har gjort noen bilaterale avtaler med legemiddelfirmaer ettersom de nå er ute av EU. Storbritannia mente den beste måten å sikre nok vaksiner på, var å inngå bilaterale avtaler på egenhånd. Også skal vi ikke glemme at AstraZeneca er en Oxford-vaksine som er utviklet i Storbritannia, sier Mustad.

- Det var helt naturlig for dem å gjøre det på den måten, legger han til.

Les også: Vaksinesuksessen i Israel: Alle korona-tall faller som en stein

- Dårlig mottatt i EU

Mustad sier at kommentaren til Johnson har blitt dårlig mottatt i EU-kretser.

- I EU har ikke dette blitt mottatt noe godt. Det er en kommentar EU ikke setter noe pris på. Enkelte EU-topper har sagt at det er typisk Storbritannia å slenge med leppa. Mens andre igjen oppfatter det som en spøkefull kommentar overfor en kollega som gafler i seg et ostesmørbrød, sier Mustad.

Stridens kjerne mellom EU og Storbritannia er eksport og fordeling av vaksiner dem imellom. EU har eksportert flere millioner med belgisk-produserte Pfizer-doser til Storbritannia, mens Storbritannia har nektet å eksportere tilsvarende mengde av AstraZeneca-vaksine tilbake til EU. Dette har blant annet resultert i trusler om eksportstopp fra EU-land.

- Vaksine-striden mellom EU og Storbritannia går ut på fordeling av vaksiner. EU har i motsetning til Storbritannia ikke gjort gode nok avtaler med legemiddelfirmaer. Storbritannia vil ikke dele vaksiner med EU, og dermed vil heller ikke EU dele med Storbritannia. Det har vært en ordkrig om antall doser. Dette er litt symbolsk knyttet opp mot Brexit. Storbritannia har gått ut av EU og har dermed sin fulle rett til å gjøre egne vaksine-avtaler. Det kunne Norge også ha gjort, men vi har valgt å være en del av denne kollektive EU-dugnaden, sier Mustad.

Troner på vaksine-pallen

Storbritannia har så langt satt 44,6 vaksinedoser per 100 innbygger, og er dermed på tredjeplass i verdenstoppen. Israel og De forente arabiske emirater ligger helt i topp med henholdsvis 112,51 og 73,8 vaksinedoser per 100 innbygger, viser tall fra Our World in Data.

På verdensbasis er det satt i snitt 5,76 vaksinedoser per 100 innbygger.

Oversikten oppgir tall i enkeltdoser, mens fullvaksinering krever i mange tilfeller to vaksinedoser. Dermed er ikke oversikten representativ for antall personer som faktisk er fullvaksinert.

I Norge er det for øyeblikket distribuert 750.000 vaksinedoser, ifølge tall fra Folkehelseinstituttet, noe som for øvrig er mindre en Storbritannias dagsrekord.

Økt popularitet

Storbritannia er hardt rammet av pandemien med 4,3 millioner påviste smittetilfeller og 126.000 dødsfall.

Les også: Johnson hardt presset: - Andre bølge blir mer dødelig enn første

Statsminister Johnson har blitt utsatt for massivt press og mye kritikk for håndteringen av pandemien, men vaksinesuksessen har ført til økt popularitet hos den til tider kontroversielle statsministeren.

- Situasjonen for Boris Johnson er mye bedre nå på grunn av vaksinetempoet. De har ifølge Sky News vaksinert mer enn 28 millioner mennesker i Storbritannia. De har en rekord på cirka 800.000 doser på ett døgn. Det er formidabelt når vi tenker på hvordan vi sliter både i Norge og i EU, både med å få nok vaksiner og med selve vaksineprogrammet, sier Mustad.

- Populariteten til Boris Johnson er noe helt annet nå enn under lockdown i fjor høst og i fjor vår. Britene ser nå mot en lysere vår og sommer, sier han.