*Nettavisen* Nyheter.

Kapret fly for å søke asyl

KAPRING: Flyet var på vei fra den etiopiske hovedstaden Addis Abeba til Roma i Italia, men fortsatte forbi Roma og satte i stedet kursen mot Sveits. Foto: Pierre Taillefer (Afp)

Det var annenflygeren som sto bak kapringen av flyet fra Etiopia som ble tvunget til å lande i Genève.

17.02.14 10:59

Genève (NTB-Reuters-Ritzau):

Verken passasjerer eller mannskap kom til skade under kapringen.

Ifølge sveitsisk politi skal mannen ha benyttet sjansen til å ta kontroll over flyet da flygeren gikk på toalettet. Annenflygeren låste seg da inne i cockpiten.

Etter landingen i Sveits forlot han flyet gjennom et vindu ved hjelp av et tau og overga seg til politiet.

- Han sier at han følte seg forfulgt i hjemlandet og ønsker derfor å søke om asyl i Sveits, sier talsmann for flyplassen, Bertrand Staemfli.

Ikke bevæpnet
Etiopieren var ikke bevæpnet, og politiet mener derfor at det ikke var fare for liv for verken passasjerer eller besetningen om bord.

Han skal avhøres og vil bli fremstilt for en dommer mandag. Mannen, som er født i 1983, risikerer en fengselsstraff på opptil 20 år for kapringen.

Da flyet fortsatt var i lufta, kontaktet annenflygeren flyplassen i Genève og sa at det var nødvendig å lande der på grunn av drivstoffmangel.

- Deretter kunngjorde han at flyet var kapret, opplyser talsmann Staemfli.

Lydopptak
Et lydopptak fra dialogen mellom annenflygeren og tårnet på flyplassen i Genève ble mandag formiddag hyppig delt på sosiale medier.

- Vi trenger asyl og garantier om at vi ikke blir overført til etiopiske myndigheter, sier kapreren i lydklippet.

Flyet, som landet på flyplassen i Genève rundt klokken 6, ble stående i enden av rullebanen og raskt omringet av politibiler og andre utrykningskjøretøyer. De nærmere 200 passasjerene, 140 av dem italienere, kom ut av flyet rundt klokken 8 med hendene i været og gikk inn i ventende busser, sier en AFP-reporter som befant seg på stedet.

Kapret i Sudan
Ethiopian Airlines opplyste tidligere i en pressemelding at det kaprede flyet ET-702 var deres og at det hadde «blitt tvunget til å fly» til flyplassen i Sveits. Flyet sendte ut det offisielle signalet for kapring, Squawk 7500, da det befant seg over Sudan. Det var da på vei fra den etiopiske hovedstaden Addis Abeba til Roma i Italia, men fortsatte forbi Roma og satte kursen mot Sveits.

Flyet skulle ha landet i Roma klokken 4.40, og flyselskapet opplyser at de har satt i gang forberedelser for å fly passasjerene til den opprinnelige destinasjonen.

Ifølge VG skal flyet ha sirklet over Genève i mer enn en time før det landet.

Flytrafikken åpnet
I forbindelse med hendelsen ble luftrommet over Genève og flyplassen stengt, og flere flygninger ble enten omdirigert eller innstilt. Fra klokken 8 fikk fly igjen lande på flyplassen og avganger fra flyplassen skal være mulig igjen fra klokken 8.45.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.