*Nettavisen* Nyheter.

Kapret skip løslatt

Foto: AP (AP)

Et tysk tankskip er satt fri av somaliske pirater, men det er ingenting nytt om norske Bow Asir.

31.03.09 14:54

Et tysk tankskip er satt fri etter å ha vært kapret av somaliske pirater siden slutten av januar, melder NTB lørdag.

Tankskipet Longchamps ble satt fri lørdag morgen, ifølge Bernard Schulte Shipmanagement, selskapet som opererer skipet.

Mannskapet består av tolv filippinere og en indonesier, og alle skal være uskadd. I kunngjøringen takker operatøren de mange ulike aktørene som har bidratt til å få skip og mannskap fri.

Det er ikke opplyst om det ble betalt løsepenger.

Norsk kaptein
Torsdag formiddag ble kjemikalietankeren Bow Asir kapret av pirater utenfor den østafrikanske kysten. Tankeren er drevet av det norske rederiet Salhus Shipping.

Norske Bjørnar Vågeng (46) er kaptein om bord i Bow Asir, og Salhus Shipping har ikke hatt kontakt med ham siden piratene bordet kjemikalietankeren torsdag formiddag.

Bow Asir har et mannskap på 27 som kommer fra Filippinene, Polen, Russland og Litauen.

Løsepenger
Salhus Shipping har sittet i møter hele lørdag, men det er ennå ikke fremmet noe krav om løsepenger fra piratene. Erfaringsmessig blir de fleste kapringssituasjonene løst ved at rederiene innfrir kravene om løsepenger, og mannskapet blir løslatt uskadd.

I 2008 ble 42 skip kapret utenfor Somalia. Hittil i år har sju skip blitt kapret. Piratene har tjent mange millioner på å kapre skip, og har fått økonomi til å ruste opp utstyret. I dag bruker de bedre båter, og avansert radarutstyr i jakten på mål.

Endret taktikk
En del skip har sluttet å seile gjennom Suezkanalen for å slippe å passere det farlige området rundt Afrikas Horn. I tillegg har USA, Russland, India, Kina, Japan og flere europeiske land sendt krigsskip til området.

Tidligere har piratvirksomheten vært størst ved inngangen til Adenbukten og rundt Afrikas Horn. Det er også her de fleste krigsskipene patruljerer. Nå har altså «Bow Asir» blitt kapret på andre siden av Somalia.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.