Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kapteinen er siktet for drap etter at skipet gikk ned med 700 mennesker innelåst i lasterommet

ARRESTERT: Mohammed Ali Malek og Mahmud Bikhit er mistenkt for menneskesmugling, og for å være skyld i at båten med flere hundre mennesker om bord gikk ned i helgen.
ARRESTERT: Mohammed Ali Malek og Mahmud Bikhit er mistenkt for menneskesmugling, og for å være skyld i at båten med flere hundre mennesker om bord gikk ned i helgen. Foto: Italian Police (Scanpix)
Sist oppdatert:
Siktet for drap og menneskesmugling.

Kapteinen Mohammed Ali Malek (27) fra Tunisia og et av mannskapsmedlem, Mahmud Bikhit (25) fra Syria, er blant de 28 som ble reddet da skipet med over 700 mennesker gikk ned i Middelhavet i helgen.

24 ble funnet omkommet, og de resterende om bord er savnet og antatt druknet. Det skal ha vært 60 barn blant de savnede.

De to besetningsmedlemmene er nå arrestert, mistenkt for menneskesmugling. Kapteinen er også siktet for drap. Sicilianske politimyndigheter mener Malek var ansvarlig for navigeringsfeil og for at båten var overfylt med mennesker, noe som førte til at den sank og tok med seg flere hundre mennesker i døden.

Innelåst
Det skjer dagen etter at den italienske statsadvokaten Giovanni Salvi fortalte at overlevende har forklart hvordan flesteparten av de 700 om bord ble låst inne i skipets lasterom.

- Noen hundre ble låst inne i lasterommet og nektet å slippe ut igjen. Noen flere hundre ble låst inne under dekk, mens ytterligere noen hundre befant seg på dekk. Mange hadde ikke en sjanse til å flykte og har gått ned med båten.

LES mer: Betaler menneskesmuglerne 10.000 kroner - eller med sine egne organer

Kolliderte
Italiensk myndigheter sier at båttragedien skyldtes en kombinasjon av feil fra kapteinen og at båten var håpløst overfylt.

Ifølge påtalemyndigheten kolliderte den tidligere fiskebåten med et portugisisk lasteskip, delvis på grunn av kapteinens feilmanøvrering. Kollisjonen med lasteskipet førte til at båten kantret, skriver NTB.

Kapteinen er mistenkt for drap, og for å ha forårsaket senkingen av skipet og for å bidra til ulovlig innvandring. Den 25 år gamle mannen fra Syria er mistenkt for å bidra til ulovlig innvandring. De to framstilles for varetektsfengsling tirsdag.

REDDET: To av de 28 som ble reddet av de vel 800 menenskene om bord båten som gikk ned i helgen, er identifisert som kapteinen Mohammed Ali Malek og mannskapsmedlem Mahmud Bikhit.

Tragisk rekordår
Påtalemyndigheten bekrefter de tidligere meldingene om at det var flere barn om bord. Mannskapet på lasteskipet som fiskebåten kolliderte med, kan ikke klandres for tragedien, ifølge påtalemyndighetene.

Blant de overlevende er det flest unge menn, men også barn i 10-12 års alderen. Talsperson for FNs høykommisær for flyktnigner, Carlotta Sami, sier de overlevende er preget av sjokk og er traumatiserte av opplevelsen.

- Vi har ikke ennå fått snakket med dem om det, men det virker klart at mange av dem har venner og familie blant de som er savnet etter forliset, sier hun til AFP.

Så langt i år har over 31.000 mennesker ankommet Europa over Middelhavet. 1600 har druknet, mot 59 på samme tid i fjor. EU har innkalt til hastemøte for å vurdere hva som kan gjøres med situasjonen.

LES også: På 15 år har 22.000 flyktninger mistet livet i forsøket på å nå Europa

REDDET: 28 mennesker er plukket opp i live etter det som trolig er den største tragedien med båtflyktninger i Middelhavet. 950 mennesker skal ha vært om bord i båten da den veltet og sank.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!