Helt siden Russland invaderte Ukraina for noen uker siden har rike russere, og den russiske stat blitt sanksjonert ,ot. I Norge har det vært stort fokus på de russiske yachtene som befinner seg i farvannet vårt.

Blant de er den tidligere KGB-offiseren Vladimir Strzhalkovskijs "Ragnar", som også ble aksjonert mot av politiet mens den lå til kai i Narvik.

NRK har vært i kontakt med kapteinen av båten som utrykker et ønske om å forlate Narvik. Det er bare et ikke fullt så lite problem som hindrer dem i å gjøre det.

- Vi ønsker å forlate Narvik. Vi ville reise forrige uke, men ingen leverandører vil selge oss drivstoff, så nå er vi blokkert her, forteller kaptein Rob Lancaster til NRK.

Ikke sanksjonert

Mange russiske oligarker er sanksjonert av EU etter krigens start i et forsøk på å ramme russisk økonomi og politikk. Men eieren av yachten i Narvik er ikke på noen sankskjonsliste enda. Likevel nekter de ulike aktørene i Narvik å levere drivstoff.

- De lokale leverandørene sier bare at de ikke vil tilby oss det. Vi forklarer at vi ikke er på sanksjonslisten, at vi seiler under Malta-flagg og at vi ikke er et russisk crew. Men ingen vil høre på oss, fortsetter kapteinen til NRK.

Blant annet siterer både NRK og Fremover Sven Holmlund, daglig leder i Holmlund oljeservice i Narvik.

- Jeg har ikke noe til overs for russernes framferd i Ukraina. Hvorfor skal vi hjelpe dem? De kan ro hjem. Eller bruke seil, sier Holmlund.

Kan ikke beslaglegge

Siden Norge ikke er medlem av EU kan Norge ikke legge frem forslag til hvem som skal sanksjoneres av EU.

– Det er ikke etablert kanaler for at tredjeland som Norge kan fremme egne forslag til listeføring, og norske myndigheter har heller aldri gjort dette. Regjeringen vil arbeide for at også Norge får en slik kanal, skrev utenriksminister, Annikken Huitfeldt, et svar til SV -politiker Mona Fagerås forrige søndag.

Chelsea-eier Roman Abramovitsj er kanskje den mest kjente oligarken som er hardt sanksjonert. Og Abramovitsj forsøker å selge London-klubben.

I forrige uke sanksjonerte Storbritannia disse seks Oligarkene, i tillegg til Abramovitsj:

  • Oleg Deripaska, som har eierandeler i En+ Group
  • Igor Setsjin, administrerende direktør i Rosneft
  • Andrey Kostin, styreleder i VTB bank
  • Alexei Miller, administrerende direktør i energiselskapet Gazprom
  • Nikolaj Tokarev, president i det russiske statseide rørledningsselskapet Transneft
  • Dmitri Lebedev, styreleder i Bank Rossija

Les også

Gigantyachter, palasser og privatfly til fem milliarder: Her er oligarkenes luksus-eiendommer som inndras