*Nettavisen* Nyheter.

Karadzic mener han fortjener ros

Foto: ROBIN VAN LONKHUIJSEN (Reuters)

- Jeg er en mild mann, sier krigsforbrytertiltalte Radovan Karadzic.

16.10.12 21:31

Haag (NTB-AFP): Den tidligere bosnisk-serbiske lederen Radovan Karadzic mener han fortjener ros for å ha gjort alt han kunne for å unngå krig i Bosnia.

– Jeg er en mild, tolerant mann, sa Karadzic da han tirsdag åpnet sin forsvarstale i Den internasjonale krigsforbryterdomstolen for det tidligere Jugoslavia (ICTY) i Haag.

– Jeg bør belønnes for alle de gode tingene jeg har gjort, for jeg gjorde alt et menneske kan gjøre for å unngå krig og for å minske de menneskelige lidelsene, fortsatte han.

Karadzic er tiltalt for folkemord og forbrytelser mot menneskeheten under krigen i Bosnia på 1990-tallet, men håper å kunne overbevise dommerne om at han er uskyldig. Krigen krevde om lag 100.000 liv.

Han hadde på forhånd varslet at han ville åpne forsvaret sitt med en fire timer lang tale.

– Jeg erklærte flere ganger ensidig våpenhvile og militær tilbakeholdenhet. Og jeg stanset hæren vår mange ganger da de var i ferd med å vinne, sa Karadzic.

Domstolen har gitt ham 300 timer til å fremme sin sak, og Karadzic sier han vil kalle inn 300 vitner, blant dem Hellas' president Karolos Papoulias, som var utenriksminister i Hellas mens krigen i Bosnia raste. Den tiltalte vil selv stå for kryssforhør av vitnene.

Hjernen bak?
Karadzic er tiltalt for være hjernen bak massakren i Srebrenica i juli 1995, der nesten 8.000 muslimske menn og gutter ble drept av styrker som var støttet Karadzic. De bosnisk-serbiske styrkene var ledet av general Ratko Mladic.

67-åringen kommer til å hevde at det ikke var noen politiske føringer forut for drapene i Srebrenica, det vil si at «han ikke visste at fanger kom til å bli henrettet». Det opplyser Karadzics juridiske rådgiver Peter Robinson. Han kommer ikke til å nekte for at mennesker ble drept i Srebrenica, men han vil avvise at det dreier seg om en «massakre».

Sarajevo
Karadzic er også tiltalt for sin rolle i beleiringen av Sarajevo fra mai 1992 til november 1995. 10.000 mennesker mistet livet som følge av beleiringen og den stadige artilleriilden mot byen.

Han er også tiltalt i forbindelse med at FN-observatører og fredsbevarende soldater ble tatt som gisler og brukt som menneskelige skjold da NATO bombet bosnisk-serbiske mål i mai og juni 1995.

13 år i skjul
Karadzic ble siktet av ICTY i 1995. Han var etterlyst i 13 år før han i 2008 ble pågrepet på en buss i Beograd. Der hadde han praktisert innen alternativ medisin. Karadzic er utdannet psykiater.

Rettssaken mot ham ble innledet i oktober 2009, og påtalemyndigheten la fram saken mot ham mellom april 2010 og fram til mai i år. (©NTB)

Fakta om Radovan Karadzic

* Var leder av den selvoppnevnte bosnisk-serbiske delstaten Republika Srpskas nasjonale sikkerhetsråd fra mars 1992 og president i Republika Srpska fra mai 1992. Fra desember 1992 var han også formelt øverstkommanderende for den bosnisk-serbiske hæren.

* Ble pågrepet i Beograd i juli 2008 etter å ha vært ettersøkt i 13 år. Rettssaken mot ham startet i FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia (ICTY) i 2009.

* Tiltalen omhandler folkemord, forbrytelser mot menneskeheten og krigsforbrytelser under Bosnia-krigen fra 1992 til 1995.

* Karadzic boikottet først rettsforhandlingene og erklærte at han anså ICTY som en falsk domstol. Han har fått 300 timer til å legge fram sitt forsvar for domstolen.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.