Kåre Willoch (90) med varsku: - Den norskfødte befolkningen kan bli halvert

ADVARTE: Tidligere statsminister Kåre Willoch talte lørdag til Høyres landsmøte, og advarte mot for få barnefødsler og konsekvensene av det.

ADVARTE: Tidligere statsminister Kåre Willoch talte lørdag til Høyres landsmøte, og advarte mot for få barnefødsler og konsekvensene av det. Foto: Fredrik Hagen (NTB scanpix)

Den tidligere statsministeren liker ikke tallene han ser.

16.03.19 18:29

GARDERMOEN (Nettavisen): Tidligere statsminister Kåre Willoch (90) er hedersgjest på Høyres landsmøte lørdag formiddag.

- Nå må dere bruke tiden fornuftig, folkens, sa Willoch til all applausen han fikk da han entret talerstolen.

Han startet med å takke statsminister Erna Solberg.

- Aller først vil jeg gjerne få gratulere oss alle, med at det stadig er et regjeringspartis landsmøte jeg har gleden av å delta på. Erna fortjener en stor takk for den dyktighet og tålmodighet som førte til at det ble slik, sa Willoch, og la til:

- For dem som peker på at det ble dyrt, så vil jeg peke på at alternativet ville vært dyrere og skadelig for økonomisk vekst, sa han, til latter fra salen.

Advarer mot få barnefødsler

Willoch tok opp flere temaer i sin tale, blant annet faren for en klimakrise - og nedgangen i antall fødsler i Norge.

- Kan vårt samfunn se rolig på at det fødes så få barn. At den norskfødte befolkningen kan bli mer en halvert på bare noen få generasjoner, advarte han.

- Resultatet kan bli så voldsomt at nedgangen kan føre til en sosial og økonomisk krise.

90-åringen viste også til flere bekymringstrekk ved barnefamilienes økonomi, og mener en økning av barnetrygden kan være løsningen for å få økt fødselstallet.

Statsminister Erna Solberg spratt opp for å takk Willoch etter talen. Foto: Heidi Schei Lilleås

- Foreldre som velger å redusere arbeidstiden utenfor hjemmet i en periode, for å få tid til å ta seg av barn, de får mindre pensjon, vektla Willoch også.

Han er også glad for at Høyres landsmøte har gått inn for på sikt å fjerne pappakvoten i foreldrepermisjonen, men framholder at forslaget handler om å gi familiene valgfrihet.

Byline Jørgen Berge Heidi Schei Lilleås

Les Det store intervjuet med Kåre Willoch: Kåre Willoch: - Veldig lurt å gifte seg med en sykepleier

– Jeg synes nok at mor gjør mer for barnet før det blir født og når det blir født, enn far, for å si det forsiktig. Jeg synes en mulighet for mor til å være mye sammen med sitt barn, om hun finner sterke grunner til det, er noe man må ha respekt for.

– Fedrekvoten ble jo innført for å styrke likestillingen?

– Det er et godt argument, men det er et enda bedre argument at foreldre må kunne velge den løsningen som passer dem, sier Willoch.

- Å legge til rette for flere fødsler, er en oppgave som vil appellere til mange. Kanskje vil man også erkjenne at dette er enda viktigere enn andre utgifter til gode formål, avsluttet han.

Høyres landsmøte avholdes på Gardermoen i helga.

Russland og forsvar

I talen tok han også opp forholdet til Russland. Willoch har i lengre tid vært en talsmann for en utløpsdato på sanksjonene mot Russland og en realistisk tilnærming overfor naboen i øst.

– Norge bør være med og bidra til dette, sier han til NTB.

Han mener også at et styrket norsk forsvar kan være en fordel. Norge er nå det eneste NATO-landet med grense til Russland som ikke bruker 2 prosent på forsvar.

Se Kåre Willochs klare klimabeskjed:

– Dette kan også være i Russlands interesse. For eksempel kan det hindre brushoder der til å ville gå til angrep på et svakt Norge, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.