STORTINGET (Nettavisen): Det politiske Norges «grand old man» sier han er oppriktig bekymret over de mange varslene om seksuell trakassering.

– Omfanget er skremmende. Det er dystert tankevekkende og viser hvor utbredt misbruk sannsynligvis har vært, sier Kåre Willoch (89) til Nettavisen.

– Et gjennombrudd

Den tidligere statsministeren og høyrelederen mener #MeToo-kampanjen har «vært kolossalt positivt betydningsfull».

– Det å beskytte unge mennesker mot misbruk av makt og innflytelse er en overordentlig viktig oppgave, så dette er et gjennombrudd for en sunn fornyelse, sier Willoch.

Han passer også på å bemerke at varslene kan ramme uskyldige.

– Det ligger vel i sakens natur, sier han og understreker at ikke har kjennskap til hva varslene egentlig gjelder, og hvor vidtgående de er.

Føler du at MeToo-kampanjen tar opp noe nytt sammenlignet med da du var statsminister?

– Svaret på det er «ja», sier han og fortsetter:

– Jeg kan ikke utelukke hva som har skjedd i gamle tider. Det vil være helt feil av meg, men hvis du spør oss om vi hadde oversikt, så er svaret «nei». Det man var kjent med var tilfeller hvor folk fant hverandre på Stortinget, men det var offentlig kjent i massevis, sier 89-åringen som har levd hele sitt liv i politikken.

Synes synd på Støre

Kåre Willoch er enig med statsminister og høyreleder Erna Solberg at partiet ikke har gjort en god jobb med de tidlige varslene i Unge Høyre og Høyre.

– Det ville vært naturlig at hun hadde blitt orientert tidligere. Etter hvert som beklagelige fakta har kommet på bordet, så synes jeg hun har håndtert det riktig, sier han.

Les også: Høyre i samtaler med politiet om Unge Høyre-sakene

– Sett i ettertid kunne hun ha gjort noe annerledes?

– Jeg kan ikke svare «ja» på det, men jeg tør ikke å svare «nei» heller. Jeg har ikke fulgt saken nøye, sier han.

Kåre Willoch har også fulgt med på de mange varslersakene i andre partier, men han vil ikke uttale seg om Trond Giske-saken i Arbeiderpartiet.

– Jeg har ingen forutsetning for å kunne uttale meg om denne saken, men jeg synes Jonas Gahr Støre har fått en vanskelig oppgave å løse, sier han.

Les også: Ap samler troppene – Giske velkommen til å møte