RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
PLUKKET SØPPEL: Japans fans viste gode manerer etter møtet med Elfenbenskysten.
PLUKKET SØPPEL: Japans fans viste gode manerer etter møtet med Elfenbenskysten. Foto: Twitter

Kåret til verdens beste turister

Sist oppdatert:
Imponerte fotballverden da de ryddet tribunen. Sjekk hvem som er verdens verste turister.

En hel fotballverden ble imponert da de fikk se TV-bilder der japanske fotballtilhengere rydde opp etter seg på stadion. Det til tross for 2-1 tapet mot Elfenbeinkysten.

Japanerne plukket opp alt søppelet på sin side av Arena Pernambuco i Recife. Japanske fotballtilhengere blir nå hyllet på sosiale medier som Facebook og Twitter, for sin eksemplariske oppførsel.

Japanere har i flere internasjonale undersøkelser blitt kåret som verdens beste turister – og det er kanskje ikke uten grunn.

- Handler om likhetsprinsipp
En amerikansk Japan-ekspert sier at ordenssans er del av den japanske kulturen, og at japanere allerede på barneskolen lærer å rydde og vaske etter seg.

- Det er nesten noe stereotypisk over dette, at japanske elever og studenter vasker, rydder og rengjør klasserom, toaletter og gangene på skolen. Da jeg vokste opp i USA, og sånn er det sikkert i Norge også, så var det vaktmestere og rengjøringspersonell som ryddet og vasket skolen, sier professor Paul Midford, som leder Japan-programmet ved NTNU, til Nettavisen.

- Dette handler om et likhetsprinsipp, hvor alle skal bidra og hvor ingen skal heve seg over det å rydde og vaske, sier Midford.

- Vil gi et godt inntrykk
Professoren har undervist ved japanske universiteter og bodd i Japan i over tolv år. Han tror den japanske kulturen er en direkte årsak til at japanerne ryddet opp etter seg på VM-tribunen i Brasil.

- Jeg tror det kan være en kobling. De er vant til å rydde opp etter seg. Men jeg ønsker ikke å lage noen stereotyper av japanere hvor ingen kaster søppel på gaten. Men når japanere er i store grupper, føler de seg kanskje presset til å gi et godt inntrykk som borgere og verdensborger. Om de føler at deres ansikt eller rykte står på spill, så vil de gjøre en ekstra innsats, sier Midford.

I 2008 utførte reisebyrået Expedia en undersøkelse over hvilket folkeslag som var de beste turistene. 4000 hotelleiere fra 25 land deltok i undersøkelsen.

Japanerne havnet øverst på listen og ble ansett for å være de beste turistene. Dette skyldes først og fremst japanernes manerer, atferd, generøsitet og ordenssans.

- Jeg er ikke veldig overrasket over denne undersøkelsen. Dette kan dreie seg om japansk skikk og vane, sier Midford.


Tyske og britiske turister havnet på en delt annen plass, etterfulgt av kanadiere og sveitsere. Amerikaner ble kåret til å være blant de minst ryddige hotellgjestene, mens japanere, briter og tyskere anses for å være «ryddige» turister som aldri etterlater seg rot, ifølge undersøkelsen.

Verdens verste turist
I undersøkelsen fra 2009, ble franskmenn kåret til verdens verste turister av 4557 hotelleiere fra 27 land. Franskmennene beskyldes for å være uhøflig og dårlig til å gi tips.

For andre år på rad ble japanerne kåret til verdens beste turister, ettersom de er høflige, bruker mye penger og gir mye i tips. Norske turister er ikke med i rangeringen.

Expedia Norge opplyser til Nettavisen at reisebyrået sluttet med undersøkelsene for flere år siden.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere