Se videointervju med MDG-leder Une Aina Bastholm her:

ARENDAL (Nettavisen): Mandag kveld gikk den første partilederdebatten av stabelen under Arendalsuka.

I kjølvannet av den alarmerende klimarapporten fra FN, som kom forrige mandag, ble også klima og miljø hovedsaken i NRK-debatten.

Det ga Miljøpartiet de Grønne (MDG) vind i seilene, og fikk MDG-leder Une Bastholm til at si at vi har «to en halv statsministerkandidat» foran valget 13. september.

- Hva sikter du til, spurte vi rett etter debatten.

- Det er jo litt morsomt at Vedum stiller som statsministerkandidat når ingen andre støtter eller peker på ham, ler hun - og fortsetter:

- Jeg ønsker å utfordre særlig Jonas Gahr Støre og Erna Solberg, som jeg mener er de to som det egentlig står om her, på klima og spesifikt på hvilke løfter de har for opptrappingen av CO2-avgiften på bensin og diesel, sier hun.

- På hvilke måter synes du denne debatten var klargjørende når det kommer til klima?

- Ikke spesielt klargjørende, for det høres ut som om alle partiene har mye politikk, noe de for så vidt har, men problemet med klimadebatten er ikke at partiene ikke har punkter - men at de ikke prioriterer det når det kommer til stykket, sier Bastholm.

Les også: Skei Grande med stikk mot MDG: - Stem på et parti som virker

Debattens vinnere

Bastholm ble utpekt som debattens vinner av Nettavisens politiske redaktør Erik Stephansen, sammen med Venstre-leder Guri Melby.

Melby sier hun er mest oppgitt over Frp og Senterpartiet i debatten.

- Nå er det 2021 og jeg har vært i min første partilederdebatt, men i en periode der følte jeg at litt som at vi var tilbake i 2005, sier Melby til Nettavisen, og legger oppgitt til:

- Både Senterpartiet og Frp snakket om vi egentlig skal kutte så mye i Norge, og om Norge skal ta ansvar for klimautslipp - og det hørtes ut som om oljenæringen var noe vi kunne leve av i nærmest all fremtid.

Melby viser til at Norge skal være et nullutslippssamfunn i 2050, og er på linje med andre land i å kutte utslipp.

- Så ærlig talt hadde jeg trodd at vi var ferdig med den diskusjonen, sier hun.

Melby fikk terningkast fem av Nettavisen etter partilederdebatten - sjekk ut alle terningkastene her.

Se videointervju med Melby:

- Ikke enkelt å være rolig

Melby deltok på sin første partilederdebatt som partileder.

- Det viktigste for meg i dag var å få fram at Venstre er et klimaparti, som også har en politikk for grønn omstilling. Vi skal skape nye grønne arbeidsplasser, og samtidig ta ned utslippene i Norge. Det følte jeg at jeg fikk fram gått både i debatten og i duellen med MDG, sier hun, og likevel påpeker:

- Men jeg skulle gjerne hatt ordet mer om andre saker.

Hvem mener du vant debatten?

- Du kom litt i munnhuggeri med MDG og partileder Une Bastholm. Dere snakket litt i munnen på hverandre?

- Det er lett å bli engasjert, og alle sier at du må være rolig. Det er ikke like enkelt å holde det hele tida når du har mye på hjertet og stort engasjement. Men det var vel litt uavgjort for oss begge, tenker jeg, sier Melby.

Moxnes: - Tror det vil holde

Dårligst terningkast av Nettavisen fikk imidlertid KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad og Rødt-leder Bjørnar Moxnes - som begge endte med en to-er på terningen.

- Jeg synes det var veldig mange bra innlegg fra flere hold, og synes det var viktig å få fram at vi ønsker en rettferdig klimapolitikk og kutte utslippene i Norge - men de som forurenser mest som er de rikeste blant oss må ta den største delen av regninga, sier Moxnes til Nettavisen etter partilederdebatten.

Meningsmålingene er derimot gode for Rødt om dagen, over sperregrensen på fire prosent.

- Vil de gode målingene holde helt inn til valget?

- Ja, det tror jeg, fordi vi går inn i denne valgkampen med 10.000 medlemmer. Vi hadde 3000 for fire år siden, og snittet på målingene ser bra ut, sier Moxnes.