RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kari Hilde French frykter en ny dom mot sønnen

Foto: Erlend Aas (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Moren til Joshua French vil ikke tenke på utfallet av rettssaken hvor sønnen er tiltalt for drap på vennen Tjostolv Moland.

Kinshasa (NTB - Peter Tálos): Hun frykter korrupsjon kan stå i veien for det hun mener bør bli en frifinnelse.

I likhet med advokatene som skal forsvare Joshua French for de nye drapsanklagene, setter Kari Hilde French sin lit til den tydelige rapporten som norske Kripos-etterforskere var med på å utarbeide i august i fjor. Likevel frykter hun at gode bevis ikke vil holde i retten.

Bevis ikke nok
- Tankegangen er så forskjellig i våre land, fra Norge til Kongo. Det som vi ser som veldig viktige tekniske bevis i Norge, har ikke den samme effekt her nede, mener French.

Hun mener at korrupsjon er en fullt ut integrert del av det kongolesiske samfunnet, og at vanlige mennesker trolig ikke lenger ser på det som korrupsjon at penger hele tiden skifter hender på en uformell måte. Hun avviser at hun har betalt, eller pleier å betale, for tjenester hun vil ha utført, men forteller at hun alltid har tatt med gaver til fengselet ved sine besøk.

- Jeg har ikke betalt noe, men har tatt med gaver fra Norge som jeg har gitt bort i fengselet og til fengselsledelsen, sier hun videre.

Økonomisk motiv?
Kongo-kjenner og NUPI-forsker Morten Bøås forteller at det er mye korrupsjon i Kongo, også i rettsvesenet, men påpeker at bestikkelser kan sees på som en investering.

- Jeg stiller meg spørrende til om noen har et klart økonomisk motiv i denne saken, sier han.

Bøås peker heller på andre motiver som kan påvirke utfallet av rettssaken, som personlig prestisje og ære eller patriotisme og nasjonalisme. Det kan også være en strid mellom militær og sivil påtalemyndighet i Kongo om innflytelse, mener han.

Beundrer sønnen
Kari Hilde French sitter på sitt hotellrom i sentrum av Kinshasa. Datteren Hannah har reist etter å ha feiret julen sammen med henne og Joshua French i fengselet. Etter planen starter drapssaken i den militære domstolen tirsdag.

Både kongolesiske og norske etterforskere kom fram til at det ikke lå noe kriminelt bak Tjostolv Molands død. Derfor kom tiltalen fra den militære påtalemyndigheten om neddoping og overlagt drap som et sjokk i begynnelsen av desember. Støtten fra regjeringen og utenriksminister Børge Brende (H), som gjentatte ganger har kritisert tiltalen, har varmet.

- Jeg beundrer Joshua for at han holder ut. Det er veldig vanskelig å sitte i kongolesisk fengsel. På fire og et halvt år har han opplevd det som for andre kanskje ville tatt 100 år, sier Kari Hilde French til NTB.

- Uforutsigbart
Kari Hilde French har i likhet med sønnen forsøkt å forberede seg best mulig til rettssaken.

- Det er vanskelig å svare på hva vi er forberedt på, for alt er så uforutsigbart. Vi må være forberedt på både en domfellelse og en frifinnelse. Hva som blir utfallet dersom han skulle bli frifunnet, vet vi ikke. Vi har jo håpet i hele høst at han skulle bli omfattet av en form for amnesti eller benådning, sier hun.

Like før jul ble en rekke fanger gitt amnesti fra Ndolo-fengselet, men Joshua French var ikke blant dem. Kari Hilde French tror at en mulig frifinnelse i alle fall vil bli tillagt vekt i de diplomatiske forhandlingene som pågår samtidig med den rettslige prosessen.

- Hva om han blir funnet skyldig og domfelt, hvilken betydning vil det ha?

- Det vet vi ikke. Vi vet ikke hvilke tanker som ligger bak dette og hva en vil fram til. Er det noe som vi ikke ser? spør French.

- Rettssaken kan bli utsatt
Dersom det er uklarheter omkring etterforskningen, kan drapssaken mot Joshua French bli utsatt, bekrefter dommeren i rettssaken.

French er tiltalt for å ha drept kameraten Tjostolv Moland på cella i fengselet i Kongos hovedstad Kinshasa i august i fjor. Mindre enn ett døgn før rettssaken starter tirsdag morgen, kan ikke kaptein Serge Kabondo, som er en av dommerne, utelukke at saken blir utsatt, skriver VG.

- Vi vet bare når saken starter, ikke når den slutter. Det er opp til partene. Saken kan være avsluttet etter en dag, eller jeg kan komme til at det kan være behov for mer etterforskning. Også partene kan be om mer tid dersom de ønsker det, sier Kabondo.

Han sier det er vanskelig å si om det er aktuelt med en utsettelse.

- Noen ganger kan en sak virke opplagt før saken starter, men så kan det komme fram opplysninger i retten som kompliserer bildet og gir nye spørsmål. Først etter den første rettsdagen vil vi ha et bilde av hvor lang tid vi trenger.

Dommen vil være klar innen åtte dager etter at forhandlingene er avsluttet.

Kabondo tror han trenger såpass lang tid til å utferdige dommen. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere