Gå til sidens hovedinnhold

Karita: - Livet er så utrolig skjørt

Da hennes mann fikk kreft, ble privat behandling løsningen.

Ap-politiker Karita Bekkemellem og hennes ektemann Stein Røsberg betalte selv for kreftbehandlingen i stedet for å vente i seks uker på et offentlig tilbud, skriver VG.

Røsberg hadde enorme magesmerter for ett år siden og fikk beskjed om at det var seks ukers ventetid på CT-behandling.

- Jeg fryktet at det var noe alvorlig og følte at dette var tid jeg ikke hadde. Jeg ringte og fikk beskjed om at hvis jeg kunne betale selv, kunne jeg komme dagen etterpå, sier han til VG.

Diagnosen viste seg å være tykktarmkreft.

- Helsen er aller viktigst
Bekkemellem forteller at hun har fått seg en vekker:

- Det aller viktigste er helsen vår. Når vi rammes på denne måten, blir vi så utrolig sårbare. Som gammel sosialdemokrat, er jeg bekymret for utviklingen. Jeg opplever det som at bærebjelkene i samfunnet vårt smuldrer opp, sier hun.

- Politikernes ansvar
Ap-profilen er provosert av helsedirektør Bjørn-Inge Larsen som er opptatt av helseøkonomi og at enkelle sykdommer må nedprioriteres.

«Helsedirektøren starter debatt som de politiske partiene skulle tatt ansvar for», twitrer Bekkemellem mandag morgen.

- Politikk et å ta langsiktig ansvar for framtidas utfordringer, helsepolitikkens prioriteringer må være transparent, mener hun.

- Vi står ved et tidskille
Helsedirektør Bjørn-Inge Larsen sa til Aftenposten i helgen at pasienter med hjertesvikt, kreft og kols i fremtiden risikerer å få avslag på kostbar behandling.

- Vi står ved et tidsskille, sa Larsen. Han varslet samtidig en hardere kamp om ressursene i helsesektoren i tiden framover.

Hjerte-, kreft- og kolspasienter
Larsen uttalte videre at noen av de største pasientgruppene må belage seg på oftere å få nei til behandlingsformer fordi de er for dyre. Han la særlig vekt på hjertepasienter, kreftpasienter og kols-pasienter.

Selv om Norge er et av verdens rikeste land, vil vi i framtiden heller ikke ha råd til ubegrenset behandling, både fordi prisen på avansert medisinsk utstyr skyter i været, og fordi eldrebølgen vil spise opp mye av veksten i helsebudsjettene.

Larsen tror også at vi i framtiden må revurdere hvor mye penger som brukes på å forlenge livets aller siste fase for døende, ofte svært gamle mennesker.

Les saken: Pasienter med alvorlige sykdommer kan få nei

Vil ikke si klart nei
Helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) vil ikke si klart nei til utvalgte pasientgrupper i fremtiden, slik hennes helsedirektør varsler.

– To mennesker er aldri helt like. To sykdomstilfeller kan aldri bli like. Derfor blir det vanskelig å knytte prinsipper opp mot enkeltindivider, sier Strøm-Erichsen til Aftenposten.

Reklame

Verdens smarteste ladekabel til mobil er norsk