Gå til sidens hovedinnhold

Karl Oscar ble livstruende syk etter overtrening

Etter én crossfitøkt, endte Karl Oscar opp slik.

Han skulle bare ta sin første treningsøkt i crossfit. At det skulle ende med at han ble innlagt på sykehus med den livstruende sykdommen rabdomyolyse, hadde Karl Oscar Strøm (42) aldri trodd.

- Jeg visste ikke at det gikk an å få en så alvorlig diagnose av én treningsøkt. Dette var ikke en ukjent problemstilling for de som satte opp treningsprogrammet og driver med crossfit. Da burde de tatt mer hensyn til det, sier Karl Oscar Strøm til Nettavisen.

Strøm, som for første gang snakket ut om sitt mareritt i Dagens Næringsliv på lørdag, forteller at han vanligvis trener to til tre ganger i uka.

Men han var ikke fornøyd med fremgangen, og tenkte at han skulle dra på litt.

Crossfit går ut på å kjøre stor belastning på små muskelgrupper av gangen. Man skal presse seg hardt, og Karl Oscar gjorde det han fikk bekjed om: Tre sett med til sammen 45 knebøy med vektstang over hodet, og 90 pull ups. Uten pause.

- Da jeg gjorde øvelsene kjente jeg ikke noe annet enn at det var tungt. Jeg følte meg ekstremt oppumpa i musklene. Dagen etter var jeg veldig støl i armene, mer enn vanlig. Men tredje dagen var armene enda mer støle og urinen så ut som cola. Da skjønte jeg at noe var galt, sier Karl Oscar.

Fare for nyresvikt

Han satte seg foran PCen, og googlet cross fit og symtomene.

- Da dukket rabdomyolyse opp med en gang. Jeg kunne krysse av for alle symptomene, forklarer Karl Oscar.

Rådet fra internett var ikke til å misfortså: Drikk masse vann med en gang, og kom deg til legen!

Rabdomyolyse er en sykdom som skyldes akutt nedbrytning av store mengder muskelceller, og som i verste fall kan føre til nyresvikt. Karl Oscar ble sendt rett på intensivavdelingen ved Bærum sykehus.

Legene var hele tiden borte og kjente på fingrene mine for å se om jeg mistet følelsen i dem. Hvis det skjedde måtte de skjære opp armene

- Jeg ble koblet opp til alle mulige apparater. Jeg var nervøs til å begynne med for det tok noen dager før situasjonen var stabil. Legene var hele tiden borte og kjente på fingrene mine for å se om jeg mistet følelsen i dem. Hvis det skjedde måtte de skjære opp armene, forteller Karl Oscar.

Blodverdiene, også kalt CK-verdier, lå på skyhøye 110.000. Ifølge amerikansk statestikk er dødeligheten for de som får nyresvikt på 20 prosent.

- Jeg ble fortalt at det vanlige er at disse verdiene er i området 40 til 200, sier han.

Heldigvis unngikk Karl Oscar nyresvikt. Etter en uke var han ute av sykehuset.

Stor økning
Overlege Jannicke Mellin-Olsen på intensivavdelingen ved Bærum sykehus opplyser til Dagens Næringsliv at de har sett en stor økning i trenings­­­­påført rabdomyolyse de siste årene. Hun tror grunnen til dette er at det er blitt en trend å trene hardt og intensivt.

Langrennsløper Vibeke Skofterud fikk også sykdommen i mai, etter å ha trent svært hardt på en landslagssamling. For henne gikk det så langt at hun pådro seg nyresvikt.

Nå takker Karl Oscar google for at han forstod hvor alvorlig dette var, og fikk reddet livet.

- Hvis jeg ikke hadde googlet symptomene og kommet meg til lege kunne det i gått skikkelig galt. Jeg eide noen aksjer i Google fra før, men kjøpte mer etter denne hendelsen, sier Karl Oscar, og leggger til at han også bare har gode erfaringer fra oppholdet på Bærum Sykehus.

LES OGSÅ:- Jeg så ut som skippern, og jeg klarte ikke å rette ut armene

Aldri igjen

Karl Oscar vil ikke presse seg like hardt på trening igjen. Nå råder han også andre til å passe på å ikke trene altfor hardt.

- Det blir mer og mer fokus på høyintensiv trening. For å få fremgang er det bra å presse seg til å ta noen flere repetisjoner enn man egentlig klarer. Men ikke ta seksti til, sier han.

Karl Oscar legger også til at han gjorde som han fikk beskjed om av treneren, men at han nå har lært at man med denne typen trening må være mer påpasselig.

- Jeg tror det er veldig få som vet at det går an å trene på seg dette. Men det er lett å unngå med litt mer kunnskap, sier Karl Oscar.

Kommentarer til denne saken