*Nettavisen* Nyheter.

Karl spilte bort millioner

Foto: HANNE MAREN TORPEN HOKSTAD (Oppland Arbeiderblad)

- Det lengste jeg har stått på en automat er 19 timer.

20.03.12 14:42

Med den teknologiske utviklingen kommer små duppeditter i fleng som skal hjelpe oss å spare tid, også kommer det like mange som får oss til å bruke opp den tiden vi har spart. En del av dem kan lastes ned som spill til datamaskinen eller applikasjoner til telefonen. For noen kan det bli et problem.

Organisasjonen Spillavhengighet Norge har hatt årsmøte på Gjøvik i helgen. De tar imot spillavhengige og pårørende, og tilbyr støttegrupper og kontakttelefon. Organisasjonen får stadig flere henvendelser angående internettspill. Mange av spillene er helt gratis, men noen ganger kan leken ta overhånd.

Spilte bort millioner
Karl Tonny Kvernmo, som driver Valdres høyfjellshotell, var tidligere avhengig av automatspill. I løpet av ti år spilte han bort flere millioner kroner. Likevel sier han det verste ikke var at pengene ble borte, men all tiden som forsvant. Det lengste han har stått på en automat er 19 timer.

- Jeg fikk andre til å gå og veksle for meg, for jeg kunne ikke gå fra automaten. Jeg visste jo at den ikke sto der for at jeg skulle tjene penger, men jeg hadde en sånn trang, forteller Kvernmo til oa.no.

Kvernmo sitter i styret i Spillavhengighet Norge, en ti år gammel organisasjon. I 2006 var han med og stiftet en annen organisasjon, Landsorganisasjonen mot spillavhengighet, for å hjelpe seg selv og andre ut av knipa.

- Det verste var alle løgnene, og alle jeg har såret. Jeg hadde ikke kontakt med kompiser, og jeg tok ikke telefonen. Jeg var bare interessert i å jobbe mest mulig for å få tjent mest mulig penger, for å få spilt mest mulig. Jeg prioriterte å bruke all tiden min på spilling, sier Kvernmo. Han ser noen farer med dagens tekniske utvikling.

Dataspill krever masse tid om man skulle bli hekta. Og selv om det ikke fører til inkassovarsler, kan det ødelegge mye.

Virkelighetsflukt
Landsorganisasjonen mot spillavhengighet jobbet hardt for et forbud mot spilleautomater. 2005 var automatbransjens toppår. Spilleautomatene hadde en bruttoomsetning på 22 milliarder. Til sammenligning omsatte Norsk Tipping for sju milliarder.

Øistein Torkildsen fra Skreia sitter i styret i Spillavhengighet Norge. Han har ikke vært spillavhengig selv, men ble med i organisasjonen etter å ha hatt avhengighet i familien. Det begynte som uskyldig moro, men ble til en form for flukt fra hverdagen, forteller Torkildsen.

Også han er klar på at spillavhengighet dreier seg om mye mer enn penger.

- Noen har med seg en flaske på rommet, istedenfor å gå på do, sier Torkildsen. Da er det utvilsomt på tide å rope et lite varsku.

Les flere saker fra Oppland Arbeiderblad

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.