Karneval og japansk nakenløp

Foto: Wkimedia commons

Se hva som skjer verden rundt i februar.

Februar, eller februum for dem som kan sin latin, har sitt navn etter ritualet Februa som ble holdt 15. februar etter den gamle romerske kalenderen. Litt morsomt er det at årets første måneder, (januar og februar), ble de siste månedene som ble med i den romerske kalenderen fordi romerne opprinnelig anså vinteren som en månedløs periode.

Den 11. februar er stiftelsesdagen til Japan, mens 15. februar er flaggdagen til Canada. Av andre nasjoners merkedager kan vi nevne at Kuwait har sin frigjøringsdag den 26. februar og at Den dominikanske republikk har sin uavhengighetsdag den 27. februar. Viktigst for mange, og da spesielt de amorøse av oss, er valentinsdagen, som er 14. februar.

Planlegg din neste ferie med markedets beste reisesøk: Prøv Momondo her.

Den store karnevalsmåneden
Februar er for mange den store karnevalsmåneden. I 2010 er det perioden 14. februar til 16. februar som er den store karnevalsperioden verden rundt. Men det skjer mer enn karneval i Rio de janeiro, Venezia og andre kjente byer i februar.

Empire State Building Run-UP!
Den 2. februar kan det være en opplevelse å ta turen til Empire State Building, for det er datoen når heisen står. Da er det tid for det store årlige trappeløpet opp Empire State Building. Du slipper å gjøre som King Kong og klatre utvendig, men det å løpe opp de 1576 trappetrinnene er absolutt hardt nok. Rekorden for menn er 9 minutter og 33 sekunder, mens kvinnerekorden er 13 minutter og 12 sekunder. Men du kan nok ikke delta, selv om du vil. Her er det bare for inviterte.

Se videofilm fra løpet opp Empire State Building hos Reiseplaneten.

Karneval for hunder
New Orleans er jo mest kjent for sitt berømte karneval, Mardi Gras. Men det spørs om ikke Barkus Mardi Gras Parade som skjer den 7. februar er en betydelig vakrere seanse. Ta da turen til Armstrong Park i New Orleans klokenn 14:00 og få med deg den årlige paraden for hundekarnevalet i New Orleans. Her kles hunder ut på akkurat samme måte som mennesker gjør når de skal på karneval, og alle inntektene går til veldedige formål. Dette er en tradisjon med røtter tilbake til 1992, og det er riktig så gøy å se på. Skal du delta så må du registrere hunden din først.

Les mer om New Orleans hos Reiseplaneten.

Djevelens karneval
Denne karnevalsfeiringen i Bolivia er langt mindre farlig enn den høres ut som. Åstedet er Oruro og datoen er 13. og 14. februar. Tar du turen de 230 kilometerne sør for La Paz vil du se at Djevelens karneval feires med fargerike masker, fyrverkeri, dans og musikk. Med andre ord det en happening det er vel verdt å få med seg. I Bolivia er man nemlig ikke fremmed med å tilbe djevelen. Årsaken er at folk vil sikre seg at noen passer på dem i underverden også. Denne personen er Supay, eller Satan om du vil. Regn med å bli våt under avslutningen av karnevalet. Da slippes vannbomber og annet flytende i en seremoni for å gi det tilbake til moder Natur.

Se videofilm om Djevelkarnevalet i Bolivia hos Reiseplaneten.

Karneval i Paris
Hvorfor ikke ta turen til Paris den 14. februar februar og bli med på byens noe spesielle karneval med tradisjoner tilbake til år 1274? Stedet er Rue Le Vau i det 20. arrondissement og arrangementet heter på originalspråket «Promenade du Boeuf Gras», eller Pantruche Carneval. Paraden ledes av den fete kua personlig, og det hele er akkompagnert av trompeter og korpsmusikk hele veien til rådhuset. Detaljer for promenaden og ruten som benyttes finner du på hjemmesiden Carnaval-pantruche.org. Karnevalsforberedelsene starter klokken 13:30, mens promenaden starter fra Place Gambetta klokken 15:00 og ventes fremme klokken 19:00.

Se videofilm fra Promenade du Boeuf Gras hos Reiseplaneten.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Maciej Zgadzaj

Pannekakeløp i London
The Great Spitalfields Pancake Race – ja, bare navnet oser av engelsk galskap, arrangeres i London den 24. februar. Stafettlag med pannekakeløpere tar turen til Old Truman Brewery, ved Brick Lane. Her kjempes det om ære og en hedersgravert stekepanne. Premier går også til best utkledte lag og de mest storslåtte pannekakene. Her er det bare å stille opp med kameraet og få med seg den store opplevelsen. Inntektene går til veldedige formål.

Se videofilm fra The Great Spitalfields Pancace Race hos Reiseplaneten.

Hadaka Matsuri – japansk nakenfestival
Tidspunktet for denne nakenfestivalen er den 26. februar, og det hele foregår i Inazawa City, Japan, 370 km vest for Tokyo. Hadaka Matsuri byr på nesten nakne menn i alle gater, kun iført den tradisjonelle hvite «fundoshi» som dekker de edle delene. Hit til Inazawa har de kommet for å bli aka Shin-otokoa, gudemannen.

Tradisjonen tro går aka Shin-otokoa sin spissrotgang for å komme til den shintoistiske helligdommen i Kounomiya. Shinto-tradisjonen tror at den nakne mannen trekker til seg all uflaks og alt ondt av menn som berører ham. Det antas at feiringen er til minne om et pestutbrudd ca. 800 år f.Kr. hvor den nakne mannen ble valgt ut som gudemann, (aka Shin-otokoa), og måtte forlate sin landsby og dermed ta med seg ulykken. Nærmeste flyplass er Nagoya Airport hvis du vil være med.

Se videofilm fra Hadaka Matsuri hos Reiseplaneten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.