*Nettavisen* Nyheter.

Karo hoppet i fossen - berget Daniel (6)

Foto: Per Zhang Skjønberg (OA/Per Zhang Skjønberg)

Familiehunden reddet far og sønn.

Da Daniel falt i fossen, hoppet pappa etter. - Pappa, nå dør vi, sa Daniel. Så kom Karo svømmende og dro dem inn til land.

Øyvind Mælesmo er fortsatt litt skjelven, skriver OA.no. Dramaet fra mandag har satt en støkk i ham. Han er sikker på at verken han eller sønnen hadde overlevd om ikke familiehunden Karo (6) kom dem til unnsetning. Etter at sønnen falt i Møllerstufossen, hoppet han etter og prøvde å få dem inn til land. Strykene førte imidlertid begge to ned neste foss og da tok etter hvert kreftene til pappaen slutt.

- Jeg ropte på Karo og han hoppet ut i vannet og svømte til oss. Med en gang jeg fikk tak i halsbåndet snudde han, svømte mot land og dro oss etter, sier Mælesmo.

Sterk strøm

- Dette kommer til å sitte i lenge, sier Arnt Erling Vik.

Han sto og fisket på motsatt elvebredd og var vitne til dramatikken. Vik så at guttene lekte på svabergene ved helleristningene ved Møllerstufossen. Så hørte han noen rop og den ene gutten var borte. Daniel Mælesmo datt ned i en sprekk guttene drev og hoppet over. Det var stebror Christian Martila (10) som fikk ropt på hjelp. I kløften i svaberget ble Daniel dratt av kraftig strøm ned til den store kulpen som senere på sommeren er en yndet badekulp. Nå er det imidlertid meget sterke strømmer der og Daniel ble tatt med av disse. Pappa Øyvind løp ned til kulpen og kastet seg uti etter sønnen. Det var nesten så han klarte å få de begge opp på kanten, men med store vannmasser i bevegelse måtte han gi tapt.

- Jeg husker at Daniel sa: Pappa nå dør vi, sier Mælesmo.

Alle minnene fra hendelsen er ikke på plass ennå, men Vik husker godt at han sto på andre siden av elven og så far og sønn forsvinne ned neste foss.

- De var borte lenge under vann. Minnene om hodene som dukket opp flere ganger og ble borte igjen var vanskelig å få ut av tankene når jeg la meg den kvelden, sier Vik.

Han innså at det var umulig for ham å legge på svøm over elven, strømmen var rett og slett for stri.

- Jeg har aldri hele mitt liv følt meg så hjelpeløs, sier Vik.

Måtte redde sønnen

Vik husker godt at vesle Daniel klatret oppover på faren sin nedenfor fossen. Han så et Mælesmo prøvde å holde sønnen så høyt som mulig i vannet.

- Jeg tenkte ikke så mye, men vet at jeg tenkte at det viktigste for meg da var at Daniel skulle klare seg. Sønnen min skulle ikke dø, sier Mælesmo.

Med en kraftanstrengelse fikk han svømt litt nærmere land med gutten sin, men kreftene tok slutt. Det var da Karo reddet livet deres. Hunden visste instinktivt hva den skulle gjøre, og etter at Mælesmo fikk godt tak i halsbåndet, svømte Karo mot land med far og sønn på slep. Pappa kom seg langt nok inn så han kunne stå på bunnen og klarte å gå inn slik at Daniel kunne stå også.

- Da hadde jeg absolutt ingen krefter igjen, sier Mælesmo.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Per Zhang Skjønberg (OA/Per Zhang Skjønberg)

Stesønnen Christian hadde da kommet seg ned til vannkanten og fikk broren inn på land. Imens hadde fiskeren Vik løpt til bilen sin, kjørt over brua litt nord for fossen og rakk å hjelpe Mælesmo i land det siste stykket.

- Jeg kom meg til bilen min da jeg så han stå i vannet med sønnen foran seg, sier Vik.

Kjørte de hjem

Mælesmo var i sjokk og måtte bare sitte ved elvebredden en stund. Han fikk låne en tørr t-skjorte av Vik, og sønnen ble kledt av de våte klærne og pakket inn i et håndkle. Etter å ha fått igjen krefter, ville Mælesmo kjøre hjem med guttene. Det tillot ikke Vik.

- Nei, han kunne ikke kjøre bilen sin slik han var da, sier han.

Det endte med at Vik kjørte Mælesmo og familien hjem i deres bil, og fikk hentet sin egen bil senere. Både Mælesmo og sønnen ble sjekket av legevakten mandag, men de fant ingenting galt.

- Jeg måtte til sykehuset på Gjøvik tirsdag for å ta røntgen av lungene. De trodde jeg kunne ha fått vann i dem, sier Mælesmo.

Han slapp derimot fra ulykken uten noen mén, bortsett fra et noe forslått kne.

Advarsel

Onsdag var både Vik, Mælesmo, de to guttene og Karo tilbake i Møllerstufossen.

- Jeg så noen turister var her med små barn i stad. De løp rundt og lekte og jeg merket at det gikk litt kaldt nedover ryggen min, sier Vik.

Han og Mælesmo vil advare sterkt mot de glatte svabergene som leder ned mot de farlige strykene. Møllerstufossen er en idyllisk badeplass lenger ut på sommeren. Men med den store vannføringen i Etna kan det i disse dager fort få fatale følger om en havner i strykene. Det vet både Vik og Mælesmo mye om.

Les flere nyheter fra Oppland Arbeiderblad.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag