Fremskrittspartiets stortingsrepresentant Peter N. Myhre oppfordrer til boikott av Øyafestivalen, som startet i Oslo onsdag, på sin Facebook-profil, melder tv2.no.

- Karpe Diem skal spille på Øyafestivalen. De oppfordrer til drap på medlemmer i Fremskrittspartiets Ungdom. Jeg oppfordrer derfor alle til å droppe Øyafestivalen i år. Politiske ekstremister fortjener ikke noe publikum, skriver Myhre på Facebook.

Innlegget ble postet tirsdag, og det er så langt 90 personer som har kommentert kraftsalven.

Karpe Diem skal opptre på Øyafestivalen lørdag.

«Tenne på en FpU-kar»
Det Myhre reagerer på er låta «Ok» som Karpe Diem ga ut i 2008, der det blant annet heter: «Jeg har fyrstikker (...) La meg tenne på en FpU-kar».

- Karpe Diem har oppfordret til drap på FpU-ere, og en sånn type politisk ekstremisme som det der, det ønsker jeg ikke å være publikum for. Så jeg kommer i år ikke til å være på Øyafestivalen, og oppfordrer alle andre til å gjøre som meg, sier Myhre til Nettavisen.

Han beskriver låta som «politisk ekstremisme av verste sort».

- Hvordan kan man få seg til å skrive noe sånt, og synge og opptre i fullt alvor? Når de i tillegg har vært æresgjester i forbindelse med markering av 22. juli, som er den dagen i Norge hvor ungdomspolitikere ble drept, sier Myhre, som var første formann i Fremskrittspartiets Ungdom fra 1978 til 1984 - og nå er æresmedlem i ungdomspartiet.

- Hvis det er et forsøk på en spøk, så har de i så fall en veldig dårlig form for humor, legger han til.

Myhre mener det ville blitt en helt annen reaksjon om gruppa hadde sunget om AUF i stedet for FpU.

- Tenk om noen hadde sunget noe sånt om AUF, å helle bensin over og tenne på. Da hadde det blitt ramaskrik, sier han.

(artikkelen fortsetter under bildet)

- Har skjendet hele festivalen
- Men låta er jo fra 2008. Hvorfor har du ikke reagert før?

- Jeg har ikke vært klar over den før nå. Jeg ble gjort oppmerksom på låten for noen dager siden, og så fant jeg den på YouTube, for der ligger den jo, sier Myhre.

- Så du mener folk bør boikotte hele Øyafestivalen, og ikke bare Karpe Diem?

- Ja, når arrangøren velger å ta inn en gruppe som markerer seg som politiske ekstremister, som oppfordrer til drap på politiske motstandere, så mener jeg det for i år, sier han til Nettavisen.

Myhre går svært langt i sine uttalelser.

- Dette har jo skjendet hele Øyafestivalen. Jeg er veldig lei meg for det, for Øyafestivalen er et veldig flott tiltak. Men ingen skal komme til meg å si at arrangøren ikke visste om dette, sier han.

Øyafestivalen tviler på boikott
PR-sjefen på Øyafestivalen, Jonas Prangerød, tviler imidlertid sterkt på at Myhres oppfordring om boikott vil virke.

- Vi har vært utsolgt såpass lenge, så jeg vil tro at de som har kjøpt billett til Øyafestivalen, kommer til festivalen. Det virker i alle fall sånn når jeg står i parken nå, sier Pragerød til Nettavisen.

Han mener de ikke har noe med å legge seg opp i artistenes tekster.

- Ytringer i tekst, det må jo være noe artistene står for og ikke noe vi legger oss opp i. Når det er sagt så kan man jo tenke seg at dette er en ytring i en kunstnerisk setting, sier han, og fortsetter:

- Det finnes både filmer, musikk og litteratur som kan oppfattes som sterkt, og har sterke uttrykk, uten at jeg skal spekulere i hva som er tilfelle her, om den som har laget verket står for alt det eller om dette er en måte å lage et bilde av noe på, sier Pragerød.

- Jeg tar ikke all kunst som virker sterkt på meg bokstavelig, legger han til.

(artikkelen fortsetter under bildet)

- De bør legge seg paddeflate
Frp-toppen tar også til orde for at festivalprogrammet bør endres.

- De skal ikke opptre før lørdag, så arrangøren har massevis av tid til å endre programmet, sier Myhre.

Han mener Karpe Diem også bør beklage overfor FpU.

- Karpe Diem burde jo selv ta ansvar i en slik situasjon, og si at de er dypt ulykkelig. Tenk han som sa mokkamann på TV, han måtte legge seg paddeflat. Jeg mener Karpe Diem burde legge seg paddeflat og si at det var en kjempetabbe og be FpU om unnskyldning, sier han.

Pragerød avviser at de kommer til å endre programmet, og ta Karpe Diem av plakaten.

- Det tyder på en lite forståelse for vårt arbeid fra hans side. Det er ikke slik det fungerer. Det finnes masse mennesker som har kjøpt billetter til festivalen med et bestemt program. Så vi endrer ikke programmet vårt fordi at noen synes at en eller flere artisters tekster er for sterke eller for drøye, sier han til Nettavisen.

Magdi Ytreide Abdelmaguid og Chirag Patel i Karpe Diem er ikke tilgjengelig for å kommentere saken, opplyser deres pressekontakt Erle Strøm til tv2.no.

Nettavisen har ikke lyktes med å komme i kontakt med Karpe Diems pressekontakt.