RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Karrierekvinnen får i pose og sekk

Foto: Shutterstock
At kvinner velger bort barn fremfor karriere er en myte.

(SIDE2): Selv om kvinner i mye større del enn tidligere ønsker å etablere seg en karriere i arbeidslivet, vil de fortsatt like gjerne ha mann og barn.

LES MER OM LIVSSTIL HER

Ja takk, begge deler
Forskerne Trude Lappegård og Turid Noack ved Statistisk sentralbyrå har i den nasjonale undersøkelsen «Livsløp, generasjon og kjønn» sammenlignet norske kvinners praksis og holdninger knyttet til barn, familie og jobb i henholdsvis 1977, 1988 og 2007, det skriver Forskning.no.

Kvinnerollen har gjennomgått en revolusjon de siste 30 årene, men selv om holdningene til kvinner og arbeidsliv har endret seg drastisk, har dagens kvinner likevel mye felles med sine mødre. Barn og familiedannelse står fortsatt høyt på ønskelisten hos dagens kvinner.

LES OGSÅ
- Følte meg som verdens verste mor
Dette er tabu

I underkant av to
Tendensen er i dag som tidligere at vi får i underkant av to barn i gjennomsnitt. Den største forskjellen ligger imidlertid i når barna kommer:

Gjennomsnittsalderen ved første fødsel var 23,1 år i 1977. I 2007 fikk gjennomsnittskvinnen sitt første barn fem år seinere, skriver nettstedet.

– Men vi ser altså at dagens kvinner ønsker seg og får omtrent like mange barn som forrige generasjon. De begynner bare barneproduksjonen noe seinere, sier Noack til Forskning.no.

Hun sier også at gjennomsnittskvinnen får sitt første barn i andre halvdel av 20-årene, og ikke i 40-årene slik man kan ha fått et feilaktig inntrykk av når det snakkes om kvinner og karriere i dag.

Siste nytt fra Side2, besøk forsiden akkurat nå!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere