Kartlegger norske bønnespirer

Foto: Axel Heimken (Ap)

Mattilsynet håper at tyske myndigheter nå har funnet smittekilden bak E.coli-utbruddet.

06.06.11 15:03

Søndag kom meldingen om at bønnespirer produsert på en økologisk gård i Bienenbüttel i Uelzen i delstaten Niedersachsen i Tyskland kan være kilden til det hissige utbruddet av E.coli i Europa. Utbruddet har kostet flere enn 20 mennesker livet. Nå vil Mattilsynet i Norge kartlegge hvor norske spireprodusenter kjøper sine frø fra. Men de understreker at spirene ikke er solgt utenfor Tyskland og at spirer som selges i Norge er produsert her.

SISTE: Åtte prøver fra en gård i Nord-Tyskland viser ingen spor av E.coli, melder NTB.

Sjekker importerte frø
Men frøene kan være importert.

- Vi kartlegger nå hvor spireprodusentene importerer frøene fra, og vil i dette arbeidet trekke veksler på våre regionkontorer og Tollvesenet, sier seksjonssjef Terje Røyneberg i Mattilsynet ifølge en pressemelding.

- Ikke utbrudd i Norge
Han understreker at det ikke er E.coli-utbrudd i Norge.

- Dersom vi hadde hatt smittede frø i Norge, ville vi trolig også hatt smittede nordmenn allerede, sier Røyneberg.

Han sier det er vanlig å behandle slike frø med klor før bruk og at det reduserer en eventuell smittefare.

Hvis noen har bestilt frø til personlig forbruk, er rådet å la dem ligge inntil videre.

Venter på prøvesvar
Tyske myndigheter venter et endelig prøvesvar innen tirsdag. Det foreløpige kostholdsrådet i Tyskland er at man ikke bør spise spirer og myndighetene har inntil videre også opprettholdt advarselen mot tysk salat, tomat og agurk.

Befinner du deg i Tyskland, er rådet fra Mattilsynet å følge myndighetenes kostholdsråd.

Røyneberg sier det er gledelig dersom det nå viser seg at tyske myndigheter har funnet smittekilden. Han sier det ikke er vanlig at man finner smittekilden ved E.coli-utbrudd.

Tyske focus.de skriver at oppmerksomheten særlig retter seg mot en gjenglemt pakke med bønnespirer i en fryser. Pakken, som stammer fra gården i Bienenbüttel, er stemplet holdbar til 23. april. Mannen som spiste den ble syk, men kom til hektene igjen. Myndighetene sier at dersom bakterien finnes i denne pakken, er det ikke tvil om at man har funnet kilden til utbruddet.

Innlagt med blodig diaré
På Sørlandet sykehus i Kristiansand ligger en mann i 40-årene innlagt med infeksjon som muligens kan knyttes til E.coli-utbruddet i Tyskland. Folkehelseinstituttet sier til Nettavisen mandag at de ikke kjenner til andre tilfeller av smittede i Norge. Pasienten er innlagt med blodig diaré.

I Sverige meldes det at i alt 47 personer er smittet med den hissige E.coli-bakterien. Sverige har rapport om ett dødsfall.

Fakta om EHEC-utbruddet

Utbruddet i Tyskland begynte den andre uken i mai. Det er snakk om sykdomsfremkallanede E.coli-bakterier, såkalt enterohemorragisk E. coli, forkortet EHEC.

Flere av de smittede har utviklet nyresykdommen HUS (hemolytisk uremisk syndrom) som komplikasjon.

Flere enn 22 er døde. Flere enn 1600 personer i 12 land er smittet.

Folkehelseinstituttet ber folk være ekstra oppmerksom og søke legehjelp dersom man får symptomer på EHEC-sykdom som blodig diaré i løpet av cirka to uker etter opphold i Tyskland.

(Kilde: Folkehelseinstituttet)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.